PNL răspunde PSD cu un proiect propriu de relaxare fiscală

Data publicării:
Florin-Citu

Senatorul PNL Florin Cîțu a depus un proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal care prevede reduceri majore ale contribuţiilor de asigurări sociale - 7,25 puncte procentuale - şi a impozitului pe venit şi pe profit - de la 16% la 10%.

Florin-Citu

Proiectul este susţinut de mai mulţi parlamentari PNL între care şi preşedintele interimar, Raluca Ţurcan, potrivit Hotnews.ro.

Astfel, cotele de contribuţii de asigurări sociale scad cu 7,25 pp, în care 0,5 pp la angajat şi 6,75 pp la angajator. "Contribuţiile totale datorate de angajat, incluzând contribuţiile pentru asigurări sociale (10%), contribuţiile pentru asigurări de sănătate (5,5%) şi contribuţiile pentru asigurări de şomaj (0,5%), vor atinge, începând cu data de 1 octombrie 2017, procentul total de 16%, susţin iniţiatorii.

"Acest proiect de lege urmăreşte diminuarea poverii fiscale pe piaţa munctii prin promovarea măsurii de reducere a cotei de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator şi angajat, reducerea cotei de impozitare a venitului, reducerea cotei de impozitare a profitului, transferul plăţii asigurării de şomaj în totalite către angajat şi reducerea cotei de contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii" se arată în expunerea de motive semnată de Cîțu.

Raluca Ţurcan a prezentat proiectul într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.

"PNL pune pe masa guvernanţilor o soluţie de creştere a veniturilor cu 8 miliarde lei, dar cu sprijinul mediului de afaceri. Guvernul PSD ALDE a lăsat baltă economia şi se ocupă doar de obsesiile şi interesele domnilor Dragnea şi Tariceanu: distrugerea instituţiilor şi a statului de drept. Guvernul PSD trebuie să iasă din agenda politică proprie şi să pună accentul pe sprijinirea celor care produc pentru a produce şi mai mult. Partidul Naţional Liberal vine astăzi în faţa opiniei publice cu un pachet de propuneri de stimulare a dezvoltării sectorului privat. Considerăm că aceasta este abordarea corectă, firească, în acord cu necesităţile momentului. Nu creşterea ajutoarelor sociale, ci creşterea sprijinului pentru cei care produc banii pentru ajutoarele sociale" a declarat miercuri Ţurcan într-o conferinţă de presă.

"Mediul privat, în special zona întreprinderilor mici şi mijlocii, este împovărat excesiv de costurile privind forţa de muncă şi este nestimulat să ofere salarii mai mari, fără să piardă locuri de muncă. Guvernul majorităţii PSD-ALDE nu a luat nicio măsură de compensare a deciziilor care îngreunează din ce în ce mai mult activitatea economică a întreprinzătorilor oneşti din România. De la 1 Martie Guvernul în funcţiune promisese în faţă mediului de afaceri că va lua nişte măsuri. A ratat momentul. Au folosit ordonanţele doar pentru cheltuielile bugetare în timp ce măsurile pentru mediul de afaceri le-au plasat în Parlament cu scopul evident de a amâna şi a-i amăgi pe beneficiari" a continuat ea.

Cîțu susţine că sunt preconizate şi alte efecte pozitive pe lângă cele bugetare directe, precum creşterea competitivităţii bunurilor şi serviciilor produse în interiorul ţării, creşterea atractivităţii mediului de afaceri românesc pentru investitorii străini, sustenabilitatea pe termen lung a unor bugete.

Proiectul a fost depus la Senat marţi pe 28 februarie iar iniţiatorii au solicitat dezbaterea lui în procedura de urgenţă. Dacă este votată, legea ar urma să intre în vigoare cu data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri