Profit de peste un miliard de lei pentru băncile din România

Data actualizării: Data publicării:
bani tanc bancnote lei

Băncile din România au rămas cu un profit net de peste un miliard de lei iar asta e numai pe primele trei luni ale lui 2017. Este un început de an foarte puternic şi dacă o ţin tot aşa ar putea bifa cel mai profitabil an de după criză. BNR-ul s-ar putea să le strice puţin ploile. Dacă momentan pare că băncile sunt lăsate să se bucure de boom-ul creditelor, Banca Naţională impune pentru finalul anului o ţintă greu de atins. Se cere o nouă curăţenie generală în bilanţuri, iar asta ar însemna şi asumarea unor pierderi din credite neperformante.

1,2 miliarde de lei este profitul net înregistrat de sistemul bancar în primele trei luni ale anului, arată datele preliminare ale BNR citate de profit.ro. Este cel mai bun prim trimestru de după criză, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut creşterea e de peste 5 procente.

În bani, asta înseamnă că băncile din România au avut în primele trei luni un profit net cu 62 de milioane de lei mai mare decât în primul trimestru al lui 2016 şi cu peste 400 de milioane de lei mai mare decât primul trimestru al lui 2015.

Şi totuşi, cea mai mare bancă din ţară a înregistrat o scădere de 40% a profitului net. Grupul BCR a încheiat trimestrul cu un plus de 39,2 milioane de euro, mult mai mic faţă de cele 65,7 milioane de euro profit înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. BCR, una dintre băncile care-au avut cel mai mult de suferit în criză din cauza creditelor cu restante a rămas acum cu o rata de neperformante de 11,3%, în continuare peste media naţională. Practic în bilanţurile BCR, mai bine de un credit din zece are întârzieri la plată mai mari de trei luni de zile.

Banca Transilvania, a doua cea mai mare din ţară, a rămas după primul trimestru cu un profit net de aproape 250 de milioane de lei, în urcare cu aproape 8 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

O creştere cu mult mai spectaculoasă însă s-a înregistrat la BRD.

A treia cea mai mare bancă de pe piaţă a rămas cu un profit net de peste 300 de milioane de lei în primul trimestru, o sumă cu aproape 400% mai mare decât cea înregistrată în primul trimestru al lui 2016. E un procent uriaş şi fiindcă începutul anului trecut a fost unul slab. Profitul înregistrat de BRD pe atunci era de numai 63 de milioane de lei.

Sectorul bancar românesc îşi creşte acum profitabilitatea după ani de sacrificii. La presiunile BNR, băncile comerciale au fost forţate să îşi scoată din bilanţuri creditele cu restanţe la plată. La finele anului trecut rata creditelor neperformante scădea sub pragul de 10%, în condiţiile în care în 2014 în România aproximativ un credit din cinci avea întârzieri mai mari de 90 de zile. Însănătoşirea bilanţurilor a venit după ce băncile au fost forţate să marcheze aceste credite drept pierderi sau să le vândă recuperatorilor de creanţe primind pentru ele de cele mai multe ori doar 10% din valoarea nominală a împrumuturilor.

Şi chiar dacă greul a trecut, pentru bănci profiturile în creştere nu sunt garantate. Asta fiindcă Banca Naţionala a anunţat că vrea ca până la finele acestui an să ducă ponderea creditelor neperfomante la doar 6%. Ţinta este ambiţioasă şi lasă deschisă uşa unor noi presiuni din partea BNR-ului în lunile ce vor urma.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri