Profitul net al băncilor ar putea depăşi un miliard de euro

Data actualizării: Data publicării:
BANI EURO - BACKGROUND

Sunt şanse foarte mari ca profitul net al sistemul bancar românesc să depăşească miliardul de euro. E profit impozitat şi ar fi un record absolut în lei chiar în anul în care guvernul strigă din toţi rărunchii că băncile şi multinaţionalele fug cu banii de fisc. Deocamdată, avem rezultatele la nouă luni, aproape 900 de milioane de euro, undeva peste 4 miliarde de lei şi el ne îndreaptă pe concluzia că va fi anul cu cel mai mare profit net pentru băncile din România.

Profitul de peste 4 miliarde al sistemului bancar, estimat pe baza datelor publicate de BNR, a fost în creştere cu 10,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul la nouă luni obținut de băncile din România este apropiat de câştigul înregistrat pe tot parcursul lui 2016, de 4,1 miliarde de lei.

Numai în trimestrul trei, între iulie şi septembrie, profitul a fost de 1,4 miliarde de lei.

Pentru a ajunge la rezultatul net de peste 4 miliarde de lei, băncile au plătit impozit aplicat câştigului brut, iar suma intrată la buget se apropie de 800 de milioane de lei.

Un record se întregistrează şi în privinţa nivelului activelor, ajunge la 406 miliarde de lei. Rentabilitatea activelor în România, adică profitul pe care îl aduc, este de 1, 36%, una dintre cele mai bune rate din Europa.

Sistemul bancar românesc stă bine şi la rentabilitatea capitalurilor, de 12,9% la nouă luni. E un indicator care arată eficienţa pe termen lung a modului în care sunt folosiţi banii, cei proprii şi cei atraşi prin depozite sau împrumuturi. Iar nivelul la care se află sistemul bancar din România este foarte înalt. Poate să arate o activitate sănătoasă, dar în acelaşi timp şi vânzarea de credite scumpe.

Sistemul bancar a crescut în urma accelerării creditării, în special celei pentru persoane fizice. La finalul lunii septembrie, soldul creditului neguvernamental se apropia de 233 de miliarde de lei, în creştere cu peste 7% an pe an. Împrumuturile în lei oferite de bănci persoanelor fizice marcau un avans de 21,5%.

Cea mai profitabilă bancă între ianuarie şi septembrie a fost BRD. Aceasta strângea în dreptul său un profit de peste un miliard de lei, peste un sfert din total, în condiţiile în care avem 36 de instituţii active.

Pe locul doi s-a situat fostul lider, Banca Transilvania, cu un profit net de 780 de milioane de lei.

Podiumul este completat de BCR, cea mai are bancă după active. Profitul său, de aproape 560 de milioane de lei a fost însă la jumătate faţă de cel înregistrat în aceiaşi perioadă a anului trecut.

Practic, topul trei concentrează 60% din rezultatul obţinut de întreg sistemul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri