Reacția Schweighofer după ce încă un retailer a întrerupt colaborarea

Data publicării:
DEFRISARI PADURE LEMN TAIAT ThinkstockPhotos-502753774
Wooden logs

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer anunță într-un comunicat de presă că luptă împotriva tăierilor ilegale printr-un plan de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului și face tot posibilul pentru a împiedica tăierile ilegale din România, în ciuda faptului că nu efectuează operațiuni de exploatare forestieră, scrie Agerpres.

Wooden logs

„Holzindustrie Schweighofer face tot posibilul pentru a împiedica tăierile ilegale din România, în ciuda faptului că nu efectuează operațiuni de exploatare forestieră, ci cumpără lemn de la furnizori care acționează în conformitate cu legislația din România. În contextul recentului anunț venit din zona de retail referitor la respectul față de mediu, Holzindustrie Schweighofer își reiterează angajamentul față de aprovizionarea sustenabilă și transparentă. Holzindustrie Schweighofer a prezentat și implementează planul de acțiuni pentru activitățile sale din România. Aprovizionarea sustenabilă și transparentă este unul dintre principiile fundamentale ale Holzindustrie Schweighofer”, notează sursa citată.

„Măsurile pe care le implementăm depășesc cerințele legale. Spre exemplu, inovăm în sfera sistemelor de urmărire prin GPS, implementând în prezent TimFlow, un sistem mult superior cerințelor legale. Aceasta este doar una dintre măsurile prin care luptăm împotriva tăierilor ilegale”, susține Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer România.

Organizația internațională Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat, în data de 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, după ce activiști din trei țări (Germania, Austria și România) au înmânat o petiție semnată de peste 250.000 de oameni.

În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condițiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.

De asemenea, retailerul de bricolaj Hornbach a precizat, la finele anului trecut, că încetează colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer, începând cu luna ianuarie 2017, în ceea ce privește comercializarea lemnului de construcții și a celui rindeluit, o gamă largă de produse pentru care a ales deja un furnizor nou.

La rândul său, Leroy Merlin, unul dintre cei mai importanți retaileri de bricolaj la nivel mondial și unul din liderii pieței de bricolaj din România, a anunțat, chiar astăzi, întreruperea colaborărilor cu companiile care nu dețin certificările de sustenabilitate FSC și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Compania menționează că procesul de înlocuire a produselor delistate se va întinde pe o perioadă de maximum trei luni, fiind deja demarate negocieri cu noi furnizori.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea — la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești. Compania are aproape 3.000 de locuri de muncă și se generează astfel mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe.

Din octombrie 2015, din grupul Schweighofer face parte și o fabrică de cherestea în Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri