Românii şi-au cheltuit economiile în vacanţă

Data actualizării: Data publicării:
portofel carduri captura

Aproape ca se încheie sezonul vacanţelor, aşa că vin din ce în ce mai multe informaţii din această zonă. Mai ales despre banii cheltuiţi de români în concedii, bani care nu se mai văd în raportările băncilor. Economiile populaţiei, cele depuse în conturi bancare, s-au redus pe perioada acestei veri.

Depozitele în lei au crescut în ultimul an cu peste zece procente şi vedem şi un avans bun pentru depozitele în valută, deşi pentru euro băncile nu mai oferă nici măcar 1% dobândă anuală. Adică 0,08% pe lună. Cei care economisesc totuşi în valută sunt persoane care speculează mai mult câştigurile de pe urma cursului valutar, şi nu dobânda oferită de bancă.

Vacanţa a redus soldul depozitelor. În luna iulie, economiile erau cu 177 de milioane de lei mai mici față de luna iunie. Totalul lor: 154,3 miliarde lei.

Economiile românilor

Total: 154,3 miliarde lei

- în iulie cu 177 milioane de lei mai mici față de iunie

Între iulie 2015 şi iulie 2016

- depozitele în lei au crescut cu 10,5%

- depozitele în valută au crescut cu 7,3%

sursa: BNR

Dacă facem o comparaţie între banii economisiţi şi creditele luate, vedem că populația și firmele sunt cele care împrumută sistemul bancar. Depozitele din bănci sunt cu aproape 19% mai mari față de valoarea totală a creditelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri