Salariul minim din România este mare la impozitare

Data publicării:
bani - bancnote de 100 lei8

România ocupă locul 8 în Europa la impozitele puse pe salariile mici, în timp ce a rămas codașă la valoarea pe care o are salariul minim.

Un studiu KPMG arată că angajatorii plătesc la stat câte un salariu la fiecare doi angajați remunerați cu minimul pe economie. Taxele se ridică la 50% în România, în timp ce în alte țări, precum Marea Britanie, angajatorii plătesc la stat puțin peste 17% din salariul minim brut. În timp ce guvernul s-a lăudat cu creșterea salariului minim, o problemă mai stringentă o reprezintă nu valoarea salariului brut, ci mai de grabă nivelul costurilor suportate de angajator cu acordarea venitului minim pe economie.

Nivelul scăzut al salariului minim se reflectă și asupra costului cu mâna de lucru. Un raport al Eurostat relevă faptul că Bulgaria și România au oferit, anul trecut, cea mai ieftină mână de lucru din Uniunea Europeană. În timp ce în România ora de lucru a costat 5,5 euro, media din UE a fost de 25,4 euro.

În ultimii ani aceste costuri au avut o tendință ascendentă în România, asta după ce în 2012 a fost înregistrată o valoare mai mică decât în 2008. La polul opus se află Danemarca, țara cu cea mai scumpă mână de lucru, respectiv 42 euro pe oră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri