Bani americani pentru conducte româneşti

Data publicării:
platforma

Agenţia Americană de Comerţ şi Dezvoltare se oferă să le dea celor de la Transgaz aproape un milion de dolari, bani cu care să facă studii de fezabilitate pentru două conducte ce vor lua de la ţărm gazele extrase din Marea Neagră.

Unul dintre coridoare va străbate România prin centru, celălalt prin sud, iar ambele vor ajunge aproape de graniţa cu Ungaria, în localitatea Horia din judeţul Arad, de unde ar putea fi transportate mai departe către Europa.

Bunăvoinţa americanilor e uşor de înţeles. Una dintre cele mai mari companii ale lor se află deja în Marea Neagră. Exxon Mobil a concesionat alături de Petrom perimetrul Neptun şi au făcut deja o descoperire semnificativă de gaze acolo. Se estimează că zăcământul ar avea între 42 şi 84 miliarde metri cubi de gaze naturale, gaze care vor fi extrase începând din 2019-2020.

Comunicatul Ambasadei SUA:

„BUCUREŞTI, România – Astăzi, Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) a acordat finanţare în valoare de 956.000 de dolari pentru susţinerea Proiectului Transgaz S.A. de Extindere a Gazoductelor. Finanţarea va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate în vederea îmbunătăţirii şi confirmării proiectului tehnic şi specificaţiilor economice şi financiare pentru construirea porţiunii româneşti a proiectelor gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BHRA) şi conductei Ţărmul Mării Negre-Podişor.

Acordul de finanţare a fost semnat la Ambasada SUA la Bucureşti de către Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, şi Directorul General al Transgaz S.A., Petru Ion Văduva. La ceremonia de semnare au participat de asemenea Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Dominic Gerea, ambasadorul Mihnea Constantinescu, Reprezentant Special pentru Securitate Energetică al Guvernului României şi Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a SUA, Dean Thompson.

Modificările propuse la Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale, evaluate în acest studiu, vor facilita creşterea comerţului bilateral şi vor sprijini securitatea energetică în regiune”, a declarat ambasadorul Klemm. Directorul General Petru Văduva a spus: Transgaz consideră că acest studiu va avea un rol important de reasigurare a tuturor participanţilor de pe piaţă că integrarea Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale cu ţările vecine va deveni în curând realitate. Integrarea va crea mult necesara legătură între Europa de Sud şi cea Centrală, în paralel cu asigurarea securităţii surselor de energie şi a transparenţei preţurilor în regiune.

Proiectele sunt un element vital, necesar pentru creşterea capacităţii gazoductului şi a presiunii în sistemul de transport al gazelor naturale şi, în cele din urmă, a securităţii energetice în regiune. Prin modernizarea şi construcţia de noi gazoducte, Transgaz intenţionează să distribuie noile resurse de gaze naturale preconizate a se obţine din Marea Neagră şi să desfăşoare comerţ bidirecţional cu gaze naturale cu ţările învecinate.

Această finanţare este urmarea unei misiuni comerciale în SUA, sponsorizate de USTDA în 2013, la care au participat 17 oameni de afaceri şi reprezentanţi ai instituţiilor româneşti. Vizita a demonstrat complexitatea tehnologiilor upstream americane de producţie a petrolului şi gazelor naturale, a practicilor şi reglementărilor menite să ajute părţile interesate din România să planifice dezvoltarea resurselor maritime din Marea Neagră.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri