Bani aruncați pe apa Oltului. Hidrocentrala de la Racovița funcţionează la un sfert din capacitate

Data publicării:
hidrocentrala racovita

Hidrocentrala de la Racoviţa, construită după un proiect gândit înainte de 1989, a costat 160 de milioane de euro şi a fost inaugurată la sfărşitul anului 2013 chiar de premierul Victor Ponta.

„Am fost invitat în 2013, în luna decembrie, la inaugurare. Am tăiat panglica, am mers, s-a apăsat pe buton, au pornit turbinele, curent producea”, își amintește Simion Olariu, primarul din Racovița.

Însă, imediat după inaugurare, centrala s-a oprit, pentru că lucrările nu erau, de fapt, încheiate. A fost repornită după fix un an, dar doar la un sfert din capacitate. Inginerii nu pot da drumul apei în hidrocentrală pentru că debitul ar afecta structura de rezistenţă a două poduri CFR.

Noi am avut discuții, la nivel de Ministerul Transporturilor și la nivelul conducerii CFR. Am agreat acum doi ani cu ministrul Transporturilor de la acea vreme, Relu Fenechiu. Ceilalti doi miniștri care s-au perindat pe la Ministerul Transporturilor nu au avut atât de mare disponibilitate în a respecta un act normativ care le este opozabil și azi și care îi obligă”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Reprezentanţii CFR spun însă că podurile nu au nevoie de reparaţii şi că Hidroelectrica ar fi trebuit să includă în buget şi remedierea eventualelor probleme care pot apărea pe parcurs.

„În lipsa unei finanţări speciale de la bugetul statului pentru execuţia lucrărilor la cele două poduri, sau pentru un pod nou cu cale dublă, sursele financiare proprii ale CFR SA nu permit angajarea într-un proiect de o asemenea anvergură”,au precizat reprezentanţii CFR.

Nu este însă singura problemă. Hidrocentrala de la Racovița nu funcționează de aproape o lună, din cauza unei defecțiuni care a apărut la mașinăria care este încă în garanție. Aceasta va fi reparată de producător, însă, deocamdată, paletele turbinei de aici stau pe loc.

Dacă ar merge la capacitate maximă, hidrocentrala de la Racoviţa ar putea produce energie electrică suficientă pentru un oraş de mărimea Sibiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri