Banii înlătură teama de Ebola. Sute de români rămân la muncă în Africa pentru salarii de mii de dolari

Data publicării:
tender glob

Mulţi conaţionali au rămas însă pe continentul negru, atraşi de salariile care pot să ajungă şi la 15.000 de dolari pe lună. Pentru ei, compensează riscul. Sunt expuşi total însă. Autorităţile de la noi nu ştiu câţi români îşi riscă viaţa în ţările africane şi nu au cum să ia măsurile de sprijin pentru aceştia.

Românii care se duc să lucreze în Africa erau obligaţi să îşi ia măsuri de precauţie şi înainte să izbucnească epidemia de Ebola. Un inginer care a muncit acolo a făcut zeci de vaccinuri şi a respectat reguli stricte.

Foloseam apă îmbuteliată inclusiv pentru spălatul pe dinţi. În prima săptămână căram după mine gelul dezinfectant oriunde. Mi-am asumat riscurile şi asta a fost...a fost o experienţă foarte interesantă”, a spus George Butuc, inginer.

Pericolul se poate ascunde însă acolo unde nu te aştepţi. Omul de afaceri Ovidiu Tender spune că s-a îmbolnăvit de enterocolită la un restaurant considerat de cinci stele din Guineea-Bissau. Sute de români îşi asumă riscul pe continentul unde Ebola face prăpăd. Sunt specialişti buni în minerit.

Ovidiu Tender: Exploatări miniere de mai multe tipuri: de aur, de cupru, de fosfaţi, metale grele în mai multe state de pe coasta de vest a Africii.

Reporter: Cam câţi români sunt cu dumneavoastră?

Ovidiu Tender: De ordinul zecilor! În statele unde activăm noi nu au existat, cu excepţia Senegalului, cazuri de Ebola”.

Când te duci într-o ţară în care calitatea vieţii este mai mică, de exemplu ţările din Africa de care am vorbit, angajatorul compensează pierderea asta de calitate în bani. Câştigă de 5,6...de zece ori mai mult decât ar fi câştigat în România”, a spus Raluca Pârvu, manager la o companie de resurse umane.

Românii care muncesc în Africa sunt plătiţi cu lefuri de cel puţin trei mii de dolari. Încearcă să îşi protejeze sănătatea, dar sunt conştienţi că riscul există.

În momentul ăsta cred că mai avem vreo patru persoane, pentru că începe sezonul ploios şi nu se lucrează, dar în Gabon unde lucrăm noi acum sunt sute de români. Nu poate cineva să trăiască într-un glob de sticlă”, a spus Florea Diaconu, proprietarul unei firme de construcţii.

Tocmai din cauza riscurilor, combinatul de aluminiu Slatina şi-a retras acum două luni toţi cei 20 de salariaţi care lucrau la minele din Sierra Leone. Cinci dintre ei au rămas însă acolo pe cont propriu, atraşi de salariile mari.

Am hotărât clar că nu ne expunem oamenii, că nu-i lăsăm să moară acolo şi că nu aducem microbul şi boala la noi”, a spus Constantin Popescu, lider sindicat ALRO.

Ministerul Muncii, care ar trebui să îi protejeze pe angajaţii români din străinătate, nu are niciun fel de date despre aceştia.

În Africa câţi sunt? Ştim că, în afara ţării, cei mai mulţi sunt în Italia şi Spania. Pe Africa, în momentul de faţă, mă documentez”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii.

Ministerul Afacerilor Externe estimează că în Africa de Vest, unde sunt cele mai multe cazuri de Ebola, sunt acum aproape 500 de români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri