Banii pentru Prima Casă, pe terminate. Cum încearcă băncile să atragă noi clienți

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Unele bănci oferă acum credite ipotecare standard mai ieftine decât programul subvenţionat de stat. La 160.000 de lei împrumutaţi, Prima Casă devine mai scumpă cu peste 18.000 de lei faţă de propunerea unei bănci comerciale. Dar o creştere a dobânzii poate să răstoarne rapid situaţia, lucru care nu este explicat în termeni clari de bancherii care profită că nu mai sunt fonduri de la stat.

„Preferă să nu spună decât în ultimul moment, atunci când chiar au rămas fără fonduri, şi preferă să mute clienţii pe credite standard, astfel încât să nu-i piardă în favoarea altor bănci”, spune brokerul de credite Dragoş Nichifor.

Unii dintre cei care depun dosare pentru Prima Casă nu mai au timp să aştepte suplimentarea fondurilor, pentru că puţini proprietarii sunt dispuşi să le dea răgaz.

Durata de timp este mult mai scăzută şi e un pic mai puţin restrictiv, am zis că e mai bine să merg înainte cu el”, spune Radu Cotigă, clientul unei bănci.

Creditul Prima Casă rămâne, însă, unica soluţie pentru cei care vor o locuinţă şi nu au mulţi bani la dispoziţie. În acest caz, avansul minim este de 5% din preţul locuinţei, spre deosebire de 15%ă, la un credit ipotecar standard. Şi este un moment bun pentru achiziţii. Preţul apartamentelor a scăzut cu aproape patru procente în ultimele trei luni, faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut.

Din ce în ce mai mulţi se orientează spre o investiţie imobiliară. Foarte frecvent această investiţie imobiliară este un produs Prima Casă, datorită costurilor avantajoase”, spune Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci comerciale.

Dovadă, peste 17.000 de tineri şi-au cumpărat casă anul acesta prin programul guvernamental. Fondurile s-au epuizat luna trecută şi au fost suplimentate cu o jumătate de miliard de lei. Banii au ajuns însă pentru două săptămâni.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri