BCE a prezentat planul de stimulare a zonei euro

Data publicării:
Mario Draghi presedintele Bancii Centrale Europene BCE-AFP Mediafax Foto-DANIEL ROLAND

BCE a anunțat un program de relaxare cantitativă care va fi de 60 de miliarde de euro pe lună începând din martie. Relaxarea cantitativă este termenul pretenţios de a spune că va da drumul la tiparniţa de bani. Cu aceşti bani va cumpăra obligaţiuni. Printre ele şi datorii ale statelor, o măsură controversată, greu acceptată de Germania. Peste 1.100 de miliarde de euro noi-nouţi ar urma să inunde piaţa în speranţa că vor ridica preţurile din zona euro.

Măsurile vor fi aplicate până la sfârşitul lui septembrie 2016 şi vor fi continuate până când vedem o ajustare susţinută a inflaţiei, care corespunde scopului nostru de a obţine o rată de inflaţiei sub sau aproape de 2% pe termen mediu”, a spus Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene. 

În martie 2015 Banca Centrală Europeană va începe să cumpere de pe piaţa secundară obligaţiuni denominate în euro emise de guvernele şi instituţiile europene. Achiziţiile de obligaţiuni vor fi bazate pe contribuţia fiecărei ţări la capitalul Băncii Centrale Europene. Criterii adiţionale de eligibilitate vor fi aplicate în cazul ţărilor care se află în programe de ajustare ale Uniunii Europene sau Fondului Monetar Internaţional”, a mai spus Mario Draghi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri