BIZIDAY. Cine va fi următorul ministru al finanțelor?

Data publicării:
ministerul finantelor posibile propuneri

Nu s-a întâmplat aşa, căci fiind ministerul care dictează folosirea banilor, partidele au încercat să îşi impună omul lor la conducere.

De data aceasta însă, cu un premier tehnocrat, şansele ca şi Finanţele să ajungă în subordinea unui specialist sunt mult mai mari.

Surprinzător, primul pe listă ar putea fi Cristian Popa, fost viceguvernator al Băncii Naţionale. Ar fi pentru a doua oară când Cristian Popa apare în cărţi pentru a face parte din guvernul României. În urmă cu patru ani, Traian Băsescu i-ar fi propus acestuia să fie premierul tehnocrat al României în cazul unei demisii a lui Emil Boc.

Cristian Popa era omul pregătit de Mugur Isărescu pentru a prelua funcția de guvernator, dar, într-un mod destul de politic, el a fost eliminat de parlament, în vara anului trecut, din conducerea BNR, pentru a face loc unui alt tehnocrat, mai de partid - Liviu Voinea.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, este, de asemenea, un potențial ministru tehnocrat al Finanțelor. În materie de bugete de stat a fost unul dintre cei aprigi critici ai reformelor Ponta. Dumitru este doctor în economie, analist șef al Raiffeisen şi un specialist respectat în lumea afacerilor.

Ionuț Dumitru și-a luat în serios rolul de a ajuta guvernul să ia cele mai bune decizii economice, dar nu unele populiste, ci unele sustenabile. De altfel, Dumitru nu a fost niciodată favoritul guvernului Ponta din moment ce a criticat dur cheltuielile bugetare. Ultima de acest fel a avut în prim-plan Codul fiscal. Majorările salariale anunţate, a spus Ionuț Dumitru, pot duce la derapaje economice majore care se vor traduce printr-un deficit bugetar de peste 5 la sută din PIB.

Un alt nume vehiculat este cel al lui Lucian Isar, fost ministru în cabinetul Ponta. Isar a fost numit ministru pentru mediul de afaceri, un ministru în umbră, un tehnocrat susţinut de liberali care nu s-a ferit să contrazică măsurile economice vizate chiar de colegii săi de cabinet. Prima astfel de măsură criticată a fost amânarea reducerii CAS cu cinci puncte procentuale pentru angajatori până în anul electoral. De altfel, Isar a zburat repede din guvernul Ponta.

Dincolo de activitatea guvernamentală, Isar a ocupat funcţii de conducere în cadrul Citibank şi Bancpost. Este lector la ASE, unde le vorbeşte studenţilor despre economie monetară şi managementul riscului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri