BIZIDAY. Haosul cumpărăturilor de Crăciun

Data publicării:
haos cumparaturi craciun

Dacă pentru sărbători aveți de gând să cheltuiți ceva mai mult de o treime din veniturile familiei, trebuie să știți că sunteți un român tipic. Aproape jumătate dintre participanții unui studiu comandat de Wall Street spun că de Crăciun vor scoate din buzunar cam 1.300 de lei. Raportat la salariul mediu pe economie, nu e neapărat foarte mult însă asta doar în scenariul în care nu vor primi nicio primă de la angajator.

Interesant este însă că doar șapte popoare europene bagă mână în buzunar mai adânc cu ocazia Crăciunului. Printre ele, englezii, danezii sau germanii, care oricum, sunt popoare bogate.

Un român din 10 crede că sărbătorile sunt momente cu adevărat speciale, așa că e dispus să cheltuiască oricât, chiar dacă pentru asta trebuie să se împrumute.

Nu e un procent tocmai alarmant, dar celelalte rezultate ale studiului dau de înțeles că nu toți participanții au fost sinceri cu ei înșiși.

Peste 16% afirmă că pun bani deoparte abia cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, în timp ce un sfert dintre subiecții recunosc deschis că nu fac niciun fel de economii în vederea cheltuielilor de sărbători. Nimic de spus, s-ar putea descurca strict cu salariul din luna respectivă sau cu economiile făcute peste an. Dar puse cap la cap, datele arată că mai mult de jumătate dintre români nu obișnuiesc să își planifice cheltuielile de Crăciun.

În mod tradițional, românii își petrec Craciunul în familie, lucru care reiese și din studiul citat. Dar nici nu prea ar avea cum să plece în vacanță dacă nu își pun bani deoparte. Mai mult de trei sferturi dintre participanți spun că vor petrece sărbătorile în familie, în vreme ce aprope 12% se vor decide pe ultima sută de metri dacă pleacă pe undeva.

E drept, atunci apar și ofertele last minute, care pot fi chiar și de trei ori mai ieftine față de tarifele din această perioadă. Sau nu, căci anul acesta, cel puțin hotelurile și pensiunile din țară nu duc lipsă de rezervări.

Cam jumătate din bugetul de sărbători este cheltuit pe mâncare, chiar dacă o bună parte a acesteia este după sărbători aruncată. Anual, românii aruncă la gunoi peste două milioane de tone de mâncare. Cam o treime din această cantitate este aruncată după Crăciun, Revelion și Paște.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri