Biziday | Investiție uriașă a OMV Petrom în Gorj

Data publicării:
PhotoGallery Brazi Power Plant 03

Până să ajungă în rețeaua națională de distribuție, gazele trebuie mai întâi prelucrate. Când sunt scoase din pământ, gazele conțin printre printre altele vapori de apă și alte substanțe care trebuie eliminate până să ajungă la consumatorii finali. O astfel de stație de purificare vrea să construiască OMV Petrom în comuna Hurezani din județul Gorj.

Pentru moment, compania caută un constructor, care ar putea să primească până la 800 de milioane de lei. Stația ar urma să fie gata cel târziu în primăvara lui 2018 și alegerea localității nu este întâmplătoare.

Zăcămintele din județul Gorj asigură cam 40% din producția OMV Petrom. Gazele care vor fi procesate la Hurezani vor fi extrase din zacământul Totea, a cărui exploatare a început în 2012. Este de fapt, una dintre cele mai importante descoperiri din ultimul deceniu, exceptându-le desigur, pe cele presupuse încă, în Marea Neagră.

În vara anului trecut, OMV Petrom anunța că investițiile în Gorj s-au ridicat la peste 1,3 miliarde de lei. De acești bani au fost amplasate 21 de sonde noi și alte instalații mai vechi au fost modernizate.

Tot în vara trecută, OMV Petrom anunța că investițiile în Gorj vor continua și în anii următori și din același plan de extindere face parte și viitoarea stație de prelucrare de la Hurezani. Nu e mai puțin adevărat că tot în aceeași localitate OMV Petrom mai are o instalație similară și că investițiile din Gorj sunt cumva o excepție de la intențiile generale ale austriecilor.

La jumătatea lunii următoare, compania va anunța noi măsuri de reducere a costurilor, provocate în principal de prețul tot mai mic al petrolului.

Revenind la Hurezani, trebuie spus că localitatea de nici 2.000 de locuitori ar putea să devină un punct important în viitoare infrastructură energetică europeană.

Transgaz a primit recent de la Comisia Europeană echivalentul a aproape 800 de milioane de lei pentru a construi un gazoduct care să lege Bulgaria de Ungaria. Conducta ar urma să înceapă la Giurgiu și să se termine la Arad, dar în drumul ei ar urma să treacă și pe la Hurezani.

Conducta va permite transportul gazului în ambele sensuri și, cel puțin teoretic, există și posibilitatea ca România să ajute Ungaria sau Bulgaria în cazul în care aceste țări vor avea nevoie de gaze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri