BIZIDAY | Noua relație a Fiscului cu contribuabilii

Data publicării:
fisc ghiseu

Sunt în jur de 2.400 de mari contribuabili în România, dar nici măcar jumătate dintre ei nu se pot lăuda cu afaceri profitabile. Unii dintre ei chiar au probleme, alţii însă au probleme doar în acte, iar profitul real este ascuns prin tot felul de achiziţii. Aici ar trebui să intervină Fiscul şi, din momentul în care intervine, încep problemele.

Să controlezi o firmă mare nu-i ușor, căci asta înseamnă pentru inspectori să se mute câteva luni bune în sediul firmei. Nici pentru firmă nu e chiar plăcut, căci astfel de controale îi pot bloca activitatea. Această problemă ar urma să dispară însă de anul următor când Fiscul va da şansa firmelor mari să demonstreze că sunt de bună credinţă pentru a evita controalele.

E vorba de un sistem de încredere reciprocă în care firma pune la dispoziția Fiscului toate tranzacțiile și lanțul de clienți, iar Fiscul se obligă în primul rând să păstreze secret aceste informații. În al doilea rând, Fiscul renunță să mai facă periodic controale la un astfel de contribuabil deschis, dar va putea urmări mult mai bine eventuale decorelări în fluxul de bani și în impozitele plătite de clienții și de furnizorii acestuia. Asta desigur îi va obliga și pe aceștia să fie atenți și să evite tentația de face evaziune fiscală.

Totuși, dacă ANAF are suspiciuni că firma care s-a oferit voluntar să fie monitorizată nu e cinstită poate trimite imediat controlul.

„În primul rând, trebuie creată o cultură a conformării. Trebuie create toate condiţiile pentru ca contribuabilii să îşi facă declaraţiile la timp, să îşi facă plăţile la timp”, spune Bogdan Taşnadi, reprezentant al Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală.

Modul de lucru este nou doar pentru România, căci statele dezvoltate funcţionează aşa deja de mulţi ani. Inclusiv în Rusia există acest sistem care scuteşte firmele de controale cât timp sunt transparente în ceea ce priveşte activitatea lor.

În Marea Britanie, de exemplu, oricine poate să depună declaraţiile online, indiferent dacă este firmă mare sau persoană fizică autorizată. În România, înainte ca patronii să fie deschişi cu statul trebuie mai întâi să aibă încredere îl el. Iar aceasta nu este doar problema patronilor, ci şi a populaţiei.

„Trebuie să existe în percepţia societăţii că are sens să îţi plăteşti taxele şi că toată lumea e tratată în mod egal, că şi competitorii tăi îşi plătesc taxele. Trebuie să fii convins că administraţia financiară te tratează cu respect, cu integritate şi onestitate”, spune Guillermo Tolosa, reprezentant FMI.

Potrivit Fiscului, acestă relaţie bazată pe buna credinţă a contribuabilului va fi instituită de la jumătatea lui 2016 şi se referă doar la marii contribuabili. Deocamdată. Acesta va fi un proiect pilot, implementat după curăţarea portofoliului marilor contribuabili. Mai bine de jumătate dintre aceştia ar trebui, de fapt, să fie în categoria firmelor mijlocii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri