BIZIDAY. Românii, mai atenți cu banii

Data publicării:
Bani euro fonduri europene GettyImages august 2015

Românii au devenit tot mai atenţi la cheltuielile zilnice şi lunare. Unii renunţă la maşină cel puţin o zi pe săptămână ca să meargă cu transportul în comun, alţii au început să gătească mai des acasă. Indiferent de metodele abordate, este clar că românii sunt tot mai precupaţi să facă economii. În total, o treime dintre români economisesc regulat pentru viitorul familiei.

Peste jumătate dintre aceştia îşi direcţionează banii către fonduri private de pensii, iar 10 la sută îşi ţin banii la bancă, potrivit unui studiu GfK. În Vest există de multă vreme cultura economisirii pentru bătrâneţe. Încă de la primul salariu patronii sfătuiesc tinerii să-şi economisească bani într-un fond de pensii private. Dacă dintr-un salariu de 2.000 de lei pui deoparte 10 la sută în fiecare lună, în 40 de ani vei avea 96.000 de lei economisiţi. Trebuie să iei totuşi în calcul şi rata inflaţiei, căci miile de lei economisite la vârsta de 25 de ani nu vor mai avea aceeaşi valoare când vei ieşi la pensie.

Aşa se explică faptul că românii sunt preocupaţi în special de economisirea pe termen lung, de ofertele pe care le au băncile şi de cât anume se poate adăuga anual peste banii depuşi de ei.

Există însă şi categoria celor pentru care economia echivalează cu investiţia, prin urmare au cumpărat proprietăţi pe care le închiriază.

Şase la sută dintre cei care pun bani deoparte cu regularitate au investiţii pe termen lung. Apoi, alte două din zece persoane ar vrea să-şi dezvolte cunoştinţele financiare pentru a putea realiza investiţii pe termen lung.

Aproape o treime dintre cei care au participat la studiul făcut de GfK la cererea Provident au spus că ar putea să economisească mai mult dacă ar fi mai educaţi din punct de vedere financiar.

Potrivit mai multor studii, 25 de ani ar trebui să fie vârsta perfectă pentru a începe să economiseşti.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri