BNR avertizează: Legea dării în plată oprește programul Prima Casă 

Data publicării:
1280px-Banca Nationala a Romaniei wiki 20 08 2015 1

BNR a precizat, într-un comunicat, că, în ceea ce privește programul Prima Casă, statul român are o dublă calitate: de „garant personal” și de „garant financiar” din perspectiva diferențierii clare a noțiunii de „riscuri” și a celei de „pierderi”.

În acest context și fundamentat pe temeiuri de drept, dacă instituția de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a dării în plată aceasta se poate îndrepta împotriva Statului (drept de regres), solicitând acoperirea diferenței. Conform legii dării în plată în forma actuală, garanția statului, odată cu celelalte garanții, este stinsă de drept. În consecință banca nu mai poate recupera pierderea de la stat și, în aceste condiții, nu va mai acorda credite de acest tip pentru că riscurile nu mai sunt acoperite. Din acest motiv afirmăm că programul Prima Casă nu va mai exista în practică. Subliniem că scopul Programului Prima Casă nu este, așa cum afirmă inițiatorii, ca statul să nu plătească nimic, ci să creeze premise pentru ca tinerii să își poată cumpăra o locuință.”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, BNR a arătat că legea dării în plată se aplică tuturor persoanelor fizice.

„În ceea ce privește problematica dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice, remarcăm persistența confuziei între persoane fizice și persoane fizice autorizate/profesioniști. Legea dării în plată se aplică tuturor persoanelor fizice, fără a face distincţie între persoanele fizice şi profesioniştii persoane fizice. Codul civil stabilește că există numai două categorii de subiecte de drept civil: persoanele fizice și persoanele juridice (art. 25). Persoanele fizice profesioniști sunt doar o categorie a noțiunii de persoane fizice. Atunci când legea dării în plată precizează că se aplică „persoanelor fizice”, ea se va aplica automat și categoriei de persoane fizice care desfășoară activități care le califică drept profesioniști, atâta vreme cât legea nu precizează expres contrariul”, potrivit comunicatului BNR.

Banca Națională mai precizează că în situația creditelor „externalizate” procedura este legală și normală.

„Normalitatea mișcărilor libere de capital înspre și în afara României contrazice speculația potrivit căreia în cazul acestor credite ies bani din țară. Banca ce transferă creditele primește în schimb contravaloarea în bani a acestora, bani pe care îi utilizează pentru rambursarea depozitelor sau pentru acordarea de noi credite”, se menționează în comunicat.

Șeful statului va trimite, vineri, spre reexaminare legea dării în plată și va solicita parlamentarilor să repare greșelile din lege. Președintele este de acord cu principiile acestei legi, dar sunt nereguli și de formă, pentru că au fost folosiți incorect anumiți termeni sau pentru că au fost foarte multe excepții de la Codul Civil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri