BNR cere băncilor să dea mai multe credite

Data publicării:
BANI numaratoare

Guvernatorul Băncii Naţionale îi îndeamnă pe bancheri să le dea mai multe credite investitorilor din agricultură şi să accepte în schimb şi altfel de garanţii decât cele imobiliare.

Ce pretenţii putem să avem că ţara asta îşi poate dezvolta potenţialul dacă n-are finanţare? Altfel, ajungem la formula actuală: luaţi garanţii, de regulă clădiri, şi rămâneţi la discreţia pieţei imobiliare”, a spus Mugur Isărescu.

De cealaltă parte, bancherii spun că au fonduri disponibile pentru credite agricole, dar cererile sunt puţine.

Există un ocean de lichiditate. Există fonduri foarte multe, la costuri foarte reduse şi creşterea este înceată”, spune Răsvan Radu, preşedintele unei bănci.

O parte din această abundenţă de bani vine şi ca urmare a deciziilor BNR, care a redus dobânda de referinţă la minimul istoric de 1,75% pe an. Iar acum o lună, BNR a lăsat la dispoziţia băncilor 3 miliarde de lei, bani pe care să-i folosească pentru credite.

Asta nu garantează reluarea creditării, pentru că dacă ne uităm în zona euro, unde dobânzile la credite sunt şi mai mici decât în România, nici măcar acolo creditarea nu dă semne solide de a fi reluată. E nevoie de mai multă încredere în România şi apetit pentru investiţii”, spune Radu Crăciun, economistul-şef al unei bănci.

În prezent, dobânzile medii la creditele sunt de 7% pentru populaţie, respectiv 5% pentru firme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri