BNR: Darea în plată ar putea duce avansul la 40%

Data publicării:
prima-a-doua-casa

Până la discuţiile privind legea dării în plată, băncile cereau un avans de 15% la creditele ipotecare standard în lei. Ulterior, la începutul anului, unele dintre ele au mărit avansul până la 35%. Această condiţie ar putea deveni una generală, pe fondul unei directive europene, care obligă băncile din toată Europa să fie mai prudente când acordă împrumuturi. Asta înseamnă să aibă suficiente rezerve de bani pentru a nu mai avea nevoie de ajutorul statului în cazul unei eventuale crize financiare. Astfel, lucrurile s-ar putea complica din cauza legii dării în plată, susţin oficialii BNR.

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, preluare Pro TV: „Avansul va fi exact mărit cu toate garanţiile pe care legea dării în plata le elimina. Daca se elimină toate celelalte garanții și rămâne doar imobilul, avansul va fi probabil în jur de 40%, poate mai mult.”

Daniel Zamfir, deputat PNL, iniţiator al legii, preluare Pro TV: „Piața va regla... Noi trebuie sa stăm liniștiți. Se va da creditul mult mai responsabil.”

Pe tot parcursul dezbaterilor despre legea dării în plată, bancherii au susţinut că simpla existenţă a acestei iniţiative legislative îi face să-şi majoreze avansul, ca o măsură de precauţie. Şi tot bancherii susţin că programul Prima Casă va dispărea, întrucât garanţia statului de 50% din valoarea creditului ar deveni nulă.

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR: „Banca este obligată, pentru a proteja banii clienţilor, prin lege europeană, să înlocuiască garanţiile care devin nule cu bani, bani care pot veni din practic două surse: fie majorarea avansului, fie aducerea de către bancă.”

Iniţiatorul legii este de altă părere.

Daniel Zamfir, deputat PNL, iniţiator al legii: „Faptul că băncile care au anunţat că vor mări avansul la 40%, 50% altele, din cauza legii dării în plată este o minciună. Statul nu are calitatea de consumator, ca atare nu i se poate anula această garanţie.”

Proiectul legii dării în plată urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, după ce a trecut de Senat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri