BNR îi răspunde lui Tăriceanu: Nu simțim că leul ar fi ținta unui atac

Data publicării:
adrian vasilescu

Întrebat ce crede despre deprecierea leului, preşedintele Senatului a lansat ideea unui atac speculativ asupra monedei naţionale. Călin Popescu Tăriceanu este contrazis, însă, de consultantul de strategie al BNR. Invitat în această seară în emisiunea "În faţa ta", Adrian Vasilescu vorbeşte şi despre cauzele care au dus la acest curs istoric.

Nu sunt nici bancher, nici economist şef la Banca Naţională sau la vreo bancă comercială. Am să vă recomand să citiţi declaraţia guvernatorului BNR săptămâna trecută în legătură cu modul în care a fost manipulat ROBOR-ul în perioada în care a crescut spectaculos. Pe cursul de schimb sunt acţiuni speculative. Poate să fie un atac asupra leului. Şi în 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat”, a declarat astăzi Călin Popescu Tăriceanu.

Cred că a fost o translație din anul 2008, când dl. Tăriceanu era premier, și văzând ce e acum, a tras concluzia că se repetă 2008. Nu se repetă! E și imposibil, iar BNR nu simte că ar fi un atac pe moneda națională. Dacă vorbim de cauze, să ne uităm înainte de acest salt peste pragul de 4,6. În balanța comercială e cauza, pentru că am ajuns la importuri de 8 miliarde de euro și ceva după nouă luni, cu tendința de a ajunge la 12 miliarde, depășins cu 2% exporturile. Se va pune întrebarea: diferența cine o acoperă, cine o plătește?”, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR.

Urmăriți întreaga emisiune „În fața ta”, astăzi, de la 22.30, la Digi24.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri