BNR înăsprește condițiile de acordare a creditelor

Data publicării:
mugur isarescu intalnire finante banci 1

Foto: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este supărat de adoptarea legii dării în plată

După ce a pledat fără succes în ultimele luni împotriva legislației dării în plată, Banca Națională a României a propus miercuri un nou regulament privind condițiile de creditare care să îl completeze pe cel anterior, elaborat în 2012. Sumele ce vor putea fi accesate de români odată cu intrarea în vigoare a noului regulement se vor micșora substanțial.

Noul regulament se va aplica nu doar băncilor, ca fostul regulament, ci și ”instituţiilor financiare nebancare (IFN – n.red.) persoane juridice române şi sucursalelor instituţiilor financiare străine, înscrise numai în Registrul general”, se arată în regulament.

Nu în ultimul rând, conform noilor propuneri de norme ale BNR, nu va conta dacă bunul cumpărat va avea o valoare de piață mult mai mare decât creditul luat. ”La evaluarea capacității de rambursare a clientului, împrumutătorii iau în considerare predominant capacitatea acestuia de a genera venituri necesare rambursării creditului şi, doar ca element secundar, faptul că valoarea bunului imobil rezidențial depășește valoarea creditului sau perspectiva de creștere a valorii bunului imobil rezidențial în situaţia în care creditul este acordat în scopul construirii sau renovării respectivului bun imobil rezidențial”, arată noul regulament. Măsura BNR este stranie căci elimină total din procedura de acordare a creditelor concepte fundamentale precum cel de evaluare a bunului cumpărat pe baza creditului.

La stabilirea bonității personale împrumutătorul, adică banca, nu va mai analiza doar existența altor rate sau a cheltuielilor cu chiria, alimentația familiei, ci și obligații precum taxele sau asigurările de plată.

Dacă salariul dvs vi s-a dublat, căci ați fost avansat într-o funcție importantă, băncii nu îi va păsa și vă va împrumuta o sumă nu dublă ci doar un pic mai mare decât cea care ați fi putut-o împrumuta în anul precedent. Aceasta deoarece noul regulament BNR impune: ”Împrumutătorii analizează capacitatea de rambursare a clienţilor pe baza unui nivel al veniturilor curente considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior ”. Noile propuneri pot fi comentate doar până vineri căci BNR a stabilit un termen de doar două zile pentru formularea de propuneri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri