Bugetul pentru 2017, gata până pe 25 ianuarie

Data publicării:
lei bancnote bani
FOTO: Agerpres

Premierul Sorin Grindeanu a vorbit pentru prima oară de când a preluat mandatul despre prognozele pentru acest an. După trei zile de negocieri între miniștri pentru proiectul de buget, apar şi primele estimări. Cheltuielile executivului vor fi mai mari faţă de nivelul încasărilor, dar deficitul se va păstra sub 3%, spune premierul. Acesta promite şi că în maximum o săptămână şi jumătate proiectul de buget va fi gata şi va fi trimis Parlamentului.

Premierul a dat câteva cifre interesante legate de încasări, dar şi de cheltuieli. Vorbim despre venituri în acest an de 253,1 miliarde de lei şi de cheltuielile de 277,2 miliarde. Cheltuieli mai mari, dar care se încadrează într-un deficit de sub 3%. 2,95% mai exact. Asta promite premierul, cu toate măsurile din programul de Guvernare adoptate, măsuri care vor avea efecte benefice pentru economie.

Vorbim pentru 2017 de un PIB de 815 miliarde, de o creştere economică de 5,2%, o inflaţie de 1,4% şi aproximativ 180 de mii de noi de muncă.

Legat de buget, discuţiile vor continua la nivel de ministere şi în zilele următoare, iar cel târziu pe 25 ianuarie, proiectul va fi trimis către Parlament.

Un buget care va include şi angajamentele deja luate de celelalte guverne, printre care şi alocarea a 2% din PIB catre Armată.

Cât despre modul în care se vor face cheltuielile, vorbim de o alocare prioritară pentru programele multianuale din promisiunile făcute în campanie, dar şi continuare unor programe deja existente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri