Bursa Chinei, în mâinile statului. Soluţiile autorităţilor de la Beijing

Data publicării:
china

Ieri, aproape 600 de miliarde de dolari s-au topit odată cu prăbuşirea burselor, însă pieţele din China au închis şi astăzi pe roşu, mai moderat, cu toate că au fost vizibile intervenţiile statului. Autorităţile au folosit întreg arsenalul - au lansat cea mai mare operaţiune de achiziţie de obligaţiuni din ultimele 4 luni, iar potrivit surselor Bloomberg, agenţiile controlate de stat au ieşit la cumpărături de acţiuni pentru a contrabalansa vânzările investitorilor privaţi. Cea mai agresivă mişcare însă se face momentan neoficial.

Surse din piaţă spun că autorităţile au cerut verbal oficialilor din piaţa de capital să transmită companiilor listate că interdicţia la vânzarea acţiunilor nu va expira, aşa cum ar fi trebuit, la sfârşitul acestei săptămâni. Blocajul a apărut în vara în timpul crizei bursiere chineze şi practic i-a oprit pe cei care au mai mult de 5% dintr-o companie să îşi vândă acţiunile pentru a nu scufunda şi mai tare piaţa. Analiştii estimează că, odată ce termenul va expira, marii investitori vor vinde acţiuni de peste 150 de miliarde de dolari, perspectivă care a şi declanşat căderea bursieră de ieri. Toţi managerii de fonduri chestionaţi de Bloomberg se aşteptau ca interdicţia să expire vineri însă ar putea avea o mare surpriză.

Potrivit unor surse, autorităţile chineze le-au cerut deja marilor companii listate la bursă să declare că ele îşi doresc să blocheze vânzarea acţiunilor. Unele companii au anunţat deja că, după expirarea termenului de vineri, nu vor mai vinde acţiuni timp de un an de zile, iar altele îşi îngheaţă vânzările timp de 9 luni. Direct sau prin perdea, autorităţile chineze dau de înţeles că vor face orice le stă în putere pentru a preveni vânzarea în masă a acţiunilor, dar ardoarea de care dă dovadă nu potoleşte deloc fricile investitorilor.

China refuză corecţiile. Un cumul de intervenţii nereuşite ar putea conduce la o aterizare dură a economiei. Statul speră însă să oprească vânzările masive de acţiuni, dar blocarea lor în afara pieţei poate fi doar o soluţie temporară.

Pentru că tabloul mare nu poate fi acoperit, încrederea în economia Chinei e erodată de faptul că are cea mai lentă creştere din 1990.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri