Bursa de Valori Bucureşti fuzionează cu cea din Sibiu

Data actualizării: Data publicării:
bursa de valori bucuresti bvb - captura

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) care operează principala piaţă bursieră din România a aprobat miercuri „de principiu” fuziunea cu Sibex, bursa din Sibiu, într-o şedinţă extraordinară a Adunării Generale a Acţionarilor.

bursa de valori bucuresti bvb - captura

„Cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi şi reprezentaţi în adunare, aprobă de principiu fuziunea cu Sibex - Sibiu Stock Exchange SA şi împuternicirea Consiliului Bursei pentru a lua toate măsurile şi a efectua toate operaţiunile de ordin administrativ, economic, financiar sau juridic, considerate necesare sau adecvate de Consiliul Bursei pentru a implementa decizia de aprobare de principiu şi continuarea demersurilor cu privire la proiectul fuziunii prin absorbţie a Sibex - Sibiu Stock Exchange SA”, arată un comunicat al BVB, potrivit News.ro.

Până acum au avut loc mai multe tentative de fuziune a celor două pieţe de capital, din Bucureşti şi Sibiu, cele mai importante în 2006 şi în 2011, care nu s-au finalizat.

BVB a încheiat în iunie un acord de coordonare, care va permite evaluarea companiilor listate, după ce conducerea a primit mandat de la acţionari în luna aprilie să transmită invitaţii către companii de consultanţă în vederea realizării unei evaluări a busei sibiene.

Acest acord urma să-i permită realizarea unor paşi concreţi spre un posibil proces de fuziune între cele două companii, cum ar fi procesul de evaluare a companiilor.

Bursa de Valori Bucureşti este cotată pe piaţa pe care o administrează şi are o valoare de piaţă de 220,2 milioane lei (circa 49 milioane euro).

Bursa din Bucureşti are un acţionariat divers. La 30 noiembrie 2016, BVB avea în total 1.248 de acţionari.

La începutul lunii aprilie, SIF Transilvania a cerut completarea ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor din 26 aprile cu acordarea unui mandat consiliului de administraţie al BVB pentru a efectua demersurile necesare privind întocmirea proiectului de fuziune prin absorbţie dintre BVB şi Sibex, propunerea fiind acceptată. 

Bursa de la Sibiu administrează o piaţă reglementată de derivate, principala atracţie pentru BVB, care nu are o astfel de piaţă. Anul trecut, piaţa de derivate a Sibex a înregistrat tranzacţii de circa 201 milioane lei. 

Sibex a înregistrat o scădere dramatică a activităţii în ultimii ani, în special după fuga din ţară a fostului şef al pieţei din Sibiu, Cristian Sima, în 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri