BUSINESS CLUB. Bătălia „H&M” versus „Zara” în cifre

Data publicării:
tesatorie asiatica

Bătalia dintre suedezii de la H&M și spaniolii de la Zara devine din ce în ce mai mai strânsâ. Iar departajarea celor doi giganți ai hainelor nu este prea ușoară. Anul trecut H&M a avut încasări de peste 86 de milioane de euro în România. A reuşit să întreacă pentru prima oară încasările Zara, care au fost cu un milion mai mici. Însă chiar dacă au fost depăşiţi la vânzări, cei de la Zara au avut magazine mai profitabile. În vreme ce profitul H&M în România s-a ridicat la 5,4 milioane de euro, profitul Zara a sărit de 12 milioane de euro.

Performanţa Zara este cu atât mai mare, cu cât spaniolii au doar 21 de magazine în România, cu nouă mai puţine decât H&M. Această diferenţă se vede cel mai mult în profitul per magazin. Astfel, fiecare magazin Zara a avut în medie un profit de 585.000 de euro, în vreme ce fiecare magazin H&M a înregistrat un profit mediu de doar 180.000 de euro.

Totuşi, chiar dacă este în urma Zara din multe puncte de vedere, H&M rămâne lanţul de magazine de îmbrăcăminte cu cea mai spectaculoasă creştere în ultimii ani. Suedezii au intrat foarte târziu în România, abia în 2011. La finalul acelui an aveau doar opt magazine, la sfârșitul anului trecut aveau 30, iar acum au deja 34 de magazine în 21 de oraşe. Şi, cel mai probabil, extinderea lor va continua.

Iar faptul că magazinele H&M au un profit mai mic decât cele Zara are legătură şi cu preţurile practicate de cele două lanţuri. Hainele H&M sunt puţin mai ieftine decât cele de la Zara. Însă şi spaniolii au mai dat în preţuri în momentul în care au văzut că suedezii vin tare din urmă.

Şi totuşi, Zara are mai multă flexibilitate decât H&M atunci când vine vorba de stabilirea preţurilor. Căci Zara face parte din uriaşul grup spaniol Inditex care mai are în România şi mărcile Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Oysho şi Massimo Dutti. În unele dintre aceste magazine preţurile sunt mai mici decât la Zara, care este, de fapt, o marcă premium a grupului.

Chiar şi aşa, Zara este în acelaşi timp cea mai profitabilă marcă a grupului. Zara generează aproape jumătate din afacerile Inditex în România. Toate mărcile grupului spaniol din România au avut anul trecut încasări de 150 de milioane de euro şi un profit total de peste 24 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri