BUSINESS CLUB. Blocuri printre blocuri

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24

În acest moment îşi caută clienţi 161 de ansambluri rezidenţiale din toată ţara. Sunt cu 40% mai multe decât anul trecut, arată datele portalului imobiliare.ro citate de Economica.net. Marea majoritate, 122, sunt complexuri de blocuri din Bucureşti şi Ilfov, multe dintre ele încă aflate în construcţie.

Peste 3.000 de locuinţe noi ar urma să fie scoase la vânzare anul acesta în Capitală, cele mai multe în Sectorul 6, unde vor concura cu apartamentele vechi din cartierele muncitoreşti, precum Drumul Taberei sau Militari.

Însă, chiar dacă cele mai multe apartamente vor fi inaugurate anul acesta în Sectorul 6, proiecte imobiliare sunt în desfăşurare pe întreg teritoriul Bucureştiului. În următorii ani, peste 5.000 de apartamente vor fi construite pe terenul fostelor sere din Berceni, unde vor investi mai mulţi dezvoltatori imobiliari.

Un alt proiect important este cel din zona Universităţii Politehnice, în apropierea staţiei de metrou Petrache Poenaru. Vor fi construite acolo 8 blocuri noi, cu aproape 500 de apartamente. Primele două blocuri ar urma să fie gata anul viitor.

Inclusiv Ion Ţiriac se pregăteşte să reia puternic investiţiile în imobiliare. Se pregăteşte să construiasă 132 de apartamente noi.

Dezvoltatorii vor să nu fie luaţi pe nepregătite de o revenire a pieţei. Semnele de relansare sunt din ce în ce mai clare. Clienţii au reînceput să semneze contracte la târgurile imobiliare, acolo unde le sunt prezentate doar machetele unor locuinţe încă aflate în construcţie. Cine nu a apucat să îşi cumpere un apartament la târg poate semna contractul la birourile de vânzări de lângă şantiere sau chiar în centrele comerciale, unde dezvoltatorii imobiliari şi-au deschis din nou birouri de promovare.

Băncile sunt cele care alimentează revenirea pieţei. Scăpate de povara creditelor neperformante reîncep să acorde credite. Iar dobânzile sunt mici. Clienţii au de ales între nu mai puţin de 14 împrumuturi ipotecare cu dobânzi mai mici de 5%. Ba chiar sunt şi bănci care ar putea oferi în curând dobânzi sub 4%. În plus, programul Prima Casă continuă să ofere acces uşor la împrumuturi.

Însă, pe lângă ofertele băncilor a revenit şi încrederea cumpărătorilor. Totuşi, precauţia rămâne mare în toate taberele. Băncile analizează cu mare atenţie dosarele de credite, clienţii nu se avântă să îşi cumpere locuinţe pe care nu şi le permit pe termen lung, iar dezvoltatorii încă ţin investiţiile la un nivel mai scăzut faţă de cel de dinainte de criză.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri