BUSINESS CLUB. Bugetul, ecuaţia cu multe necunoscute, inclusiv pentru miniștri

Data publicării:
darius valcov gov ro


Discuție reporteri – ministrul Darius Vâlcov:

Reporter: În 2015, la cât se ridică investițiil statului, dar fără cofinanțări?

Darius Vâlcov: Investițiile fără cofinanțări... Va trebui să închidem astăzi și să prezentăm pe site și după aceea vă voi da cifra exactă, nu vreau să greșesc.

Reporter: Estimativ:?

Darius Vâlcov: Mai mari decât anul trecut.

Reporter: La nivelul bugetului general pe 2015, ne puteți spune cât aveți bugetat pentru cheltuielile de capital?

Darius Vâlcov: La bugetul general consolidat?

Reporter: Da.

Darius Vâlcov: Aproximativ 3,1 miliarde.

Reporter: Lei sau euro?

Darius Vâlcov: Lei.

Reporter: În condițiile în care anul trecut ați avut bugetat la începutul anului 17 miliarde de lei pentru cheltuieli de capital.

Darius Vâlcov: Nu, în condițiile în care la cheltuieli de capital anul trecut am avut trei miliarde. Dacă vorbiți de titlul „Cheltuieli de capital”, asta este diferența, de la 3 la 3,1 miliarde.

Reporter: Nu, vorbesc de cheltuieli de capital.

Darius Vâlcov: Vă rog să vă uitați foarte bine. Credeți-mă că știu mai bine.

Cheltuielile de capital sunt capitol distinct în execuţia bugetară. Și la zece luni din 2014 sunt de peste 10 miliarde de lei. Poate că ministrul se referea la cheltuielile de capital din bugetul de stat, dar întrebarea era clară, pentru bugetul consolidat, care include și bugetele locale sau pe cel al companiei de autostrăzi.

Marți seara, într-o intervenție televizată când a fost întrebat din ce sunt acoperite măsurile anunțate de Guvern, Darius Vâlcov a spus că s-a renunțat foarte mult la buffere. Este vorba de acele rezerve valutare ale bugetului, solicitate de finanțatorii internaționali, care acum doi ani erau de peste 4 miliarde de euro.

Cu alte cuvinte, bani strânși cu greu ar fi direcționați către un consum imediat. Ulterior, ministrul a revenit asupra declarațiilor și le-a nuanțat. A adăugat că nu s-a renunțat la acele rezerve, ci se va folosi doar un surplus, fără a da însă detalii.

Nici ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, nu a dat detalii despre capitolul investiții.

Din ultima versiune, investiţiile cresc în 2015 faţă de 2014, dar nu vreau să dau încă cifre. Ultimele date sunt introduse în sistemul informatic al bugetului acum”, a spus ea la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri