BUSINESS CLUB. Cele mai îndatorate judeţe din România

Data publicării:
captura noua bani 300 de lei-3

De departe, cel mai îndatorat judeţ din ţară este judeţul Gorj. O analiză a Ziarului Financiar bazată pe datele Băncii Naţionale arată că gorjenii ţin în bănci doar 1,5 miliarde de lei, dar au contractat de la acestea credite de 2,7 miliarde, aproape dublu.

În Iaşi, raportul dintre împrumuturi şi depozite e de 150%. Populaţia şi firmele au luat de la bănci 7,4 miliarde de lei, dar au plasat în depozite mai puţin de 5 miliarde. Bihor este al treilea cel mai îndatorat județ din ţară. Creditele contractate sunt cu 70% mai mari decât sumele depuse la bancă.

Diferenţele mari arată că, în continuare, în multe zone puterea de cumpărare a populaţiei şi a companiilor e încă mică. Acestea se bazează în continuare foarte mult pe finanţările băncilor. La nivel naţional, raportul dintre credite și depozite e de 90%.

După șapte ani, sumele depuse la bancă au depăşit în sfârşit împrumuturile. În ianuarie, populaţia şi firmele aveau credite de 210 miliarde de lei şi depozite de 230 de miliarde de lei. În ultimul an, valoarea creditelor a scăzut cu 4%, iar a depozitelor a urcat cu șapte procente.

În judeţe precum Brăila, Călăraşi şi Alba, oamenii ţin în bănci cam la fel de mulţi bani câţi iau sub formă de împrumut. Sunt zone, totuşi, unde populaţia şi firmele au depozite semnificativ mai mari decât creditele.

Cel mai puțin îndatorate județe din țară sunt Sibiu, Covasna și Harghita, însă explicaţiile pot fi multiple şi diferite în cazul fiecăruia. Covasna şi Harghita sunt printre cele mai sărace judeţe din ţară, activitatea economică e mai slabă decât media, dar acesta nu este şi cazul Sibiului.

Cele mai multe credite le au bucureştenii, 81 de miliarde de lei. Însă tot ei au şi cele mai mari depozite. Locuitorii capitalei ţin în bănci 104 miliarde de lei. Suma e cu 25 de procente peste cea a creditelor, astfel că Bucureştiul e mult sub media naţională de îndatorare. Pe locul doi la volumul creditelor şi a depozitelor este judeţul Cluj. Aici, împrumuturile sunt de 10 miliarde de lei, iar depozitele cu un miliard mai mari. La polul opus e judeţul Giurgiu, unde oamenii ţin în bancă doar 670 de milioane de lei şi au credite de aproape un miliard.

Faptul că Giurgiu are o populaţie de aproape trei ori mai mică decât Clujul e doar o parte din explicaţie. Faţă de clujeni, giurgiuvenii au luat credite de zece ori mai mici, dar au în bancă depozite de 16 ori mai mici, ajungând astfel în top cinci cele mai îndatorate judeţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri