BUSINESS CLUB. Cele mai mari salarii din România

Data publicării:
Calculator finante contabilitate bani-Mediafax Group-Gabriel Fluerariu-4

La fel, bancherii de aici se pot reloca uşor în alte ţări. Se pare însă că plecarea nu se justifică dacă ţara de destinaţie este una Europa Centrală, pentru că salariile de acolo nu sunt cu mult mai mari. Dar, ca să-şi păstreze specialiştii, angajatorii din România trebuie să le ofere salarii motivante.

Un inginer automatist din România are cel mai mare salariu din regiune, de 2.500 de euro pe lună, arată un studiu al Grafton Recruitment. Un inginer ceh, cu aceeaşi specializare, câştigă cu 500 de euro mai puţin. Dar acestea sunt salariile la nivel de vârf, de funcţii manageriale.

Media în industria auto este mult mai joasă. La Dacia, o leafă medie este de circa 550 de euro, la Ford e cu 40 la sută mai mică.

În sistemul bancar, unde salariul mediu este de circa 800 de euro, cel mai bine plătit este directorul. Aceasta are salariu de 5.500 de euro pe lună, de aproape două ori mai mult decât un angajat cu aceeaşi funcţie din Slovacia.

De departe, însă, cele mai mari câştiguri le au cei care lucrează în contabilitate şi asigurări. În acest domeniu, salariile din România ţin aproape de vârful salariilor din regiune.

Un director financiar din România primeşte, lunar, 9.000 de euro, mai puţin cu 3.000 de euro faţă de salariul acordat în Polonia pentru această funcţie.

Salarii peste medie sunt şi la call-centere, unde un manager câştigă cam 2.000 de euro pe lună, dar mai puţin decât în Ungaria sau Lituania.

În cazul IT-ului, lefurile au crescut cu aproape 10 la sută anul trecut, ceea ce face ca un director în această industrie să câştige 4.500 de euro pe lună.

Un studiu de anul trecut al Manpower arăta că deficitul de specialişti din România face ca un angajator din doi să aibă probleme la ocuparea locurilor de muncă vacante.

În topul căutărilor angajatorilor apar atât specialişti, precum inginerii sau manageriii, cât şi muncitorii calificaţi sau bucătarii.

Specialiştii în recrutare spun că există şi o mare nepotrivire între ce-şi doresc angajatorii şi ce competenţe au candidaţii. Mai ales în cazul tinerilor fără experienţă care au pretenţii salariale prea mari pentru ceea ce ştiu să facă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri