BUSINESS CLUB. Chinezii ne scumpesc adidașii

Data publicării:
adidas

China este centrul producţiei de încălţăminte de tot felul. De la papuci din plastic până la pantofi sport de marcă. Toţi sunt produşi în fabrici uriaşe, cu zeci de mii de chinezi.

La fabricile de încălţăminte din districtul Dongguang, în sudul Chinei, există 60.000 de angajați care trudesc pentru toate mărcile mari Nike, Adidas, Puma, Reebok sau Timberland.

Fabrica este deținută de un grup taiwanez, contractor al marilor producători. Este cea mai mare din lume și cel mai mare fabricant de încălțăminte.

Compania taiwaneză are unităţi de producţie şi în alte state - chiar Mexic sau Statele Unite. Într-un singur an, firma produce în total peste 300 de milioane de perechi de pantofi sport.

China este centrul de producție principal pentru că acolo sunt costuri reduse. Sau cel puțin erau. Salariul mediu în fabrica chineză este în jurul a 290 de euro, un salariu decent chiar și pentru unele zone ale României. Însă în China există un fenomen nou. Forța de muncă necalificată, cea care poate fi prost remunerată, s-a redus. Sunt mai puțini oameni dispuși să se mute din sate în orașe industriale mari unde să muncească pe bani puțini. Nivelul de trai a crescut, iar marii producatori au acum o problemă de costuri.

La nivel global, se fabrică în fiecare an cam 21 de miliarde de perechi de încălţăminte, potrivit datelor World Footwear. China deţine peste 60 la sută din total, cu o producţie de 13 miliarde de perechi. În topul marilor fabricanţi de pantofi, o singură ţară europeană şi-a făcut loc: Italia, cu o producţie de 200 de milioane de perechi. Care este însă și scumpă, pentru că e vorba de branduri de lux

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri