BUSINESS CLUB. Creştere economică peste aşteptări şi periculoasă

Data publicării:
Teanc de bani lei digi24 august 2015 2

Stelian Muscalu, realizatorul Business Club: „Aşteptările şi sondajele făcute printre economiştii din bănci avansau o creştere de 3,8-3,9%. Şi la acele procente s-a ajuns cu mult optimism. Surprinzătoare este şi evoluţia trimestru la trimestru, cu o creştere de 1,6% faţă de ultimele trei luni din 2015. Şi comparaţia se face cu ceea ce este de regulă cel mai bun trimestru dintr-un an. Cu acest procent, România a marcat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat.

Sunt datele-semnal, detaliile vor veni undeva peste trei săptămâni, pe 7 iunie, dar în principiu se pot intui de pe acum evoluţiile şi să aşteptăm doar procentele ca sa vedem contribuţia exactă la creşterea PIB a fiecărui domeniu. Din ce avem până acum ca date, industria merge slab, cu o creştere mică. Şi aceasta care este s-ar putea să vină de fapt din refacerea stocurilor, care scăzuseră la finalul anului trecut.

Construcţiile sunt şi ele într-o zonă de plat, ca să zicem aşa, cu o creştere de 1,1% an pe an. De la IT ar trebui să avem ceva plusuri, aşa cum ne-am obişnuit.

Vânzările din comerţ, pe partea de formare, şi consumul, în partea de utilizare a PIB, sunt cele care vor explica acea creştere de 4,3%. Este reţeta pe care o tot utilizăm de ceva vreme cu mare succes. Doar că succesul este de moment, mai încolo cine ştie ce monstru poate să apară. E un consum alimentat de import. Oferta internă de bunuri şi servicii, mai ales bunuri, este limitată şi atunci cererea mare e acoperită din import.

Şi vedem asta cel mai bine în contul curent al balanţei de plăţi, publicată astăzi de BNR pentru primul trimestru din 2016. Este vorba de intrările si ieşirile de valută din ţară.

Deficitul a fost de aproape 1,5 miliarde de euro. Poate că nici nu are rost să mai comparăm cu anul trecut, când în aceeaşi perioadă era un excedent de jumătate de miliard de euro. Ar fi suficient să spunem că doar în martie, deci doar într-o lună din cele trei ale trimestrului, ultima din sucesiune, deficitul de cont curent a crescut cu 1,1 miliarde de euro. Se balonează excesiv cu trecerea timpului. Şi în mare parte e vorba de importuri de bunuri. Deficitul de la mărfuri este de 1,8 miliarde de euro. România este exportator net de servicii, în schimb luăm la greu bunuri.

Contul curent al balanţei de plăţi se deterioreză vizibil şi accelerat şi este unul dintre acele pericole asupra cărora economiştii atrăgeau atenţia atunci când spuneau că o creştere economică este periculoasă dacă e bazată atât de mult pe un consum stimulat excesiv de reduceri de taxe şi majorări salariale, fără creşteri de productivitate. Avem noroc că deficitul vine de foarte jos şi de aceea el nu este periculos. Dar creşte prea repede. În anii anteriori, deficitul era pentru toate cele 12 luni sub 1% din PIB. Acum s-a apropiat de acest nivel doar în trei luni care, tradiţional, nu sunt luni cu consum ridicat. Vă daţi seama că urmează să se umfle şi mai tare.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri