BUSINESS CLUB. Frank Timiș, anchetat de partenerii din African Minerals

Data publicării:
timiss

Frank Timiş ar putea fi înlăturat de la şefia African Minerals, fondată de el, în urma acestui scandal, transmite Financial Times. Consiliul director a declanşat o anchetă internă pentru a descoperi cum au dispărut din companie 50 de milioane de dolari.

Timiş mai are 13% din African Minerals, este cel mai mare acţionar, însă de la compania mică fondată de el, s-a dezvoltat o afacere serioasă prin atragerea de investitori. Şi aceştia vor să ştie ce s-a întâmplat cu banii lor.

Potrivti acuzaţiilor, Timiş ar fi autorizat transferul a 50 de milioane de dolari către către Global Iron Ore, o firmă înregistrată în Cipru unde Timiş are 25% din acţiuni. Alături de omul de afaceri de origine română mai sunt acuzaţi doi directori din African Minerals, tată şi fiu, apropiaţi ai lui Timiş.

Afacerea datează de acum doi ani, dar abia acum a fost descoperită. Banii au fost daţi pentru presupuse despăgubiri după ce African Minerals a anulat un acord de livrare cu Global Iron Ore, deoarece semnase un alt contract cu un investitor chinez.

Nu ar fi prima dată când Timiş este înlăturat de la conducerea unei companii fondate de el. În urmă cu nouă ani era scos de la Regal Petroleum. Vânduse fără ştiinţa altor acţionari un perimetru de exploatare din Ucraina. Însă la acel moment, vara lui 2005, deja dăduse marele tun cu ajutorul acestei companii.

Frank Timiş, ca preşedinte al Regal Petroleum anunţase că a descoperit un mare zăcământ de gaze în Grecia. Vestea a stârnit mare vîlvă iar acţiunjile Regal au crescut vertiginos. Ulterior s-a dovedit o minciună, în perimentrul greces nu existau resurse care să merite forarea, iar acţiunile s-au prăbuşit cu 80%. însă în perioada de boom, 25% din titlurile Regal petroleum au fost vândute de investitori fără nume şi fără chip, care au făcut profituri uriaşe.

Pentru ce a făcut Timiş, a primit interzis la bursa de la londra şi listarea unei companii fondate de el a fost oprită.

Timiş este denumit „împăratul Africii de Vest” de presa de acolo. Are afaceri în Sierra Leone, Coasta de Fildeş, Liberia şi Burkina Faso. A reuşit să atragă de partea sa chiar şi mari grupuri chinezeşti. Însă obiceiurile vechi mor greu.

În urmă cu doi ani şi jumătate, African Petroleum a lui Frank Timiş anunţă o descoperire importantă de petrol în două perimetre din Liberia. Acţiunile au crescut rapid. Autorităţile naţionale au venit însă cu precizări că nu sunt date sigure şi e nevoie de noi verificări. Acţiunile s-au prăbuşit.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri