BUSINESS CLUB. Ineficienţă de proporţii globale

Data publicării:
angajati

Devine tot mai neclar dacă lumea se îndreaptă sau nu către un viitor prosper. Productivitatea muncii a crescut anul trecut în cel mai lent ritm de la începutul mileniului. Dacă între 1999 şi 2006 avansul era de 2,6% pe an, în 2014 s-a pus frână. Producţia pe cap de angajat a crescut cu doar 2,1% iar decelerarea pune sub semnul întrebării condiţiile de trai din viitor atât în ţările sărace, cât şi în cele dezvoltate.

Potrivit datelor de la Conference Board, în economiile mature productivitatea a crescut cu doar 0,8% în 2013, iar în 2014 avansul a scăzut la 0,6 procente. Din întreaga lume, creşteri mai mari se înregistrează doar în India şi în ţările sub-sahariene, acolo unde e loc mult de dezvoltare. Dar marile motoare economice ale lumii trimit semnale că au atins pragul de sus.

O parte a explicaţiei sunt rănile rămase în urma crizei. Lipsa de încredere în economie, dar mai ales lipsa de capital au făcut ca firmele să nu investească în mijloace noi de producţie, în maşinării şi tehnologii de ultimă oră. Handicapul acelor ani se simte acum.

Însă stagnarea productivităţii nu e doar un fenomen trecător, cred unii economişti. Ar putea fi efectul unor probleme economice mult mai adânci. Bazându-se pe tehnologiile occidentale, ţările în curs de dezvoltare se apropie rapid de limita până la care pot creşte uşor. De acolo înainte e nevoie de investiţii, inovare şi cercetare - factori care au venit până acum din Europa și America. Doar că economiile din Occident se concentrează tot mai mult pe servicii şi aici creşterile de productivitate sunt mult mai mici decât în industrie. Astfel că ineficienţa se transmite în lanţ din lumea civilizată către ţările de lumea a treia. Iar îmbătrânirea populaţiei în ţările dezvoltate şi în unele state emergente complică şi mai mult lucrurile.

În Europa şi în Statele Unite, politicienii devin tot mai îngrijoraţi de incapacitatea companiilor de a transforma munca angajaţilor şi tehnologia în servicii şi produse cu valoare adăugată mai mare. Financial Times pune pe tapet declaraţiile şefei Rezervei Federale din America - Janet Yellen corelează productivitatea cu salariile oamenilor de rând. Eficienţa muncii aproape că stagnează, iar efectul e că în ani lefurile americanilor abia se schimbă. Nivelul de trai pare să fi îngheţat în timp, iar fără o creştere a productivităţii, viitorul nu poate fi mai prosper. Aceasta este marea îngrijorare a ministrului britanic de Finanţe. George Osborne pune creşterea productivităţii în vârful priorităţilor noului guvern, amintind că viitorul şi prosperitatea naţiunii depind de eficienţa economiei.

Iar aceasta e o problemă globală. Fără creşteri mai solide de productivitate, am putea fi nevoiţi să ne obişnuim cu un avans economic slab. Iar impactul se va simţi în buzunarele fiecăruia dintre noi, dar şi în nivelul de trai al generaţiilor viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri