Business Club. Mai-marii industriei petroliere s-au pus de acord pentru a stabiliza preţurile 

Data publicării:
sonda petrol - GettyImages - 16 oct 15-1

Totuşi pe termen ceva mai lung s-ar putea ca acest consens să avanseze şi-n final într-adevăr OPEC să taie producţia concertat. S-a mai întâmplat şi în trecut şi negocierile au fost la fel de dificile. Doar că în spatele petrolului, mai sunt şi nişte probleme politice, războaie, finanţări militare pe sub mâna care complică destul de mult discuţiile din prezent.

După luni de dezacord, cei mai mari producători de ţiţei din OPEC şi Rusia au ajuns astăzi la un consens. Nu e salvator, dar ar putea pune bazele unei înţelegeri mai largi. Miniştrii Petrolului din Arabia Saudită, Rusia, Qatar şi Venezuela s-au înţeles să nu producă mai mult ţiţei decât au făcut-o luna trecută. O lună care a fost de fapt de record al livrărilor.

Nu e o înţelegere de a tăia producţia, e mai degrabă o promisiune de a nu împinge şi mai tare preţurile în jos.

Aici s-a ajuns după luni întregi de negocieri în secret, scrie Bloomberg. Însă obiectivul e modest şi în plus, atârnă de alţi jucători care n-au niciun interes să îngheţe producţia.

Vom începe negocieri intense imediat cu alte ţări producătoare de petrol, atât din cartelul OPEC, cât şi din afara lui. Vom discuta inclusiv cu Iranul şi Irakul.

Daca cei 4 au ajuns la un semi-acord, greul de fapt abia incepe.

Venezuela e într-o criza adânca, Rusia e departe de a-şi echilibra bugetul iar saudiţii au avut anul trecut un deficit bugetar de aproape 100 de miliarde de dolari. Pe de altă parte, cei pe care vor să-i tragă la masă negocierilor au o cu totul altă situaţie. Iranul spune răspicat că accelerează producţia pentru a-şi recăpăta cota de piaţă pierdută câtă vreme a fost sub sancţiuni, iar Irakul pompează şi el puternic .

Deşi cele doua ţări ar dori un petrol mai scump, au totuşi nevoi mai stringente, ceea ce complică negocierile, dar nu le face neapărat imposibile. La aceste nevoi însă, s-ar putea sa fie forţaţi să răspundă în final cei ce vor reducerea producţiei.

Dincolo de războiul petrolului e frontul politic. Rusia şi Arabia Saudita susţin tabere diferite în razboiul din Siria. La fel, Arabia Saudită se luptă prin intermediari cu Iranul atât în Siria cât şi în Yemen.

Totuşi analiştii sunt de părere că o mare înţelegere între toate aceste parţi nu e exclusă. Ba chiar ţarile de pe ambele parţi ale baricadei ar putea fi forţate să coopereze tocmai din cauza preţului mic al ţiţeiului. În spatele uşilor închise, s-ar putea ca toate aceste lucruri să fie negociate.

Istoria a arătat ca e posibil. La finele anilor '90, marii producători au acceptat tăierea concertată a producţiei când nimeni nu se mai aştepta. În urma acordului, au dus preţul de la 10 dolari pe baril la 25 în mai puţin de doi ani, apoi am avut o urcare pâna la 140.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri