BUSINESS CLUB. Mai puţine insolvenţe, mai multe concedieri

Data publicării:
angajati-romani-calculatoare-captura

Anul trecut, numărul companiilor intrate în insolvenţă a scăzut cu 28% faţă de 2013, iar în primul trimestru al acestui an numărul insolvenţelor a scăzut cu încă 58%, arată datele celor de la Coface.

Însă apariţia insolvenţelor a frânat cel mai mult în rândul companiilor foarte mici, cu afaceri de până în 100.000 de euro. Problemele unor companii cu afaceri mai mari de 100.000 de euro au făcut ca numărul locurilor de muncă pierdute în urma insolvenţelor să crească în primul trimestru cu nu mai puţin de 24%.

„În ciuda scăderii majore a numărului insolvenţelor nou deschise, impactul social în economie este nu la fel, poate chiar mai mare”, spune Iancu Guda, analist Coface.

Cei de la Coface nu au oferit numărul concret al celor care au fost disponibilizați în momentul în care compania lor și-a cerut protecția față de creditori. Însă locurile de muncă pierdute din cauza insolvențelor nu se vede în statisticile oficiale. De la începutul anului trecut și până în luna februarie, șomajul anunțat de Institutul Național de Statistică a fost în scădere continuă. În aprilie 2014 a intrat sub pragul de 7% și până în luna februarie a acestui an a ajuns la 6,4%.

Pentru unii dintre angajații companiilor insolvente au apărut oportunități de angajare la companiile mai stabile.

Însă, pentru companiile intrate în insolvență, șansele de revenire sunt mici. Reușesc să se reorganizeze doar 3% dintre ele, un procent de zece ori mai mic decât media regiunii. Însă uneori patronii sunt cei care decid lichidarea companiilor.

În ultimii cinci ani au intrat în insolvență circa 100.000 de companii, dintr-un total de 450.000. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri