Business Club. Mărcile supermarketurilor și-au atins limitele

Data publicării:
sprmrk

În ciuda prețului lor mic, produsele care poartă sigla magazinelor în care sunt vândute au o calitate bună. Asta deoarece, spre deosebire de marile mărci, sunt scutite de o cheltuială care se vede în prețul de la raft. Cea cu promovarea produsului. Cu raportul lor calitate-preț bun, mărcile proprii ale supermarketurilor au ajuns să domine piața alimentelor.

Cele mai multe iaurturi, conserve, bomboane sau mezeluri vândute în România sunt mărci private ale magazinelor, nu mărci consacrate. Pe piața mezelurilor, mărcile private au acaparat, în 2014, 15% din vânzări, arată datele companiei de cercetare Vektor, citate de Ziarul Financiar.

Și totuși, pentru mărcile lanțurilor de magazine, viitorul s-ar putea sa nu fie chiar atât de roz. Succesul lor depinde de puterea de cumparare. Mai exact, de lipsa ei. În Franța, de exemplu, vânzările mărcilor proprii au fost un bun barometru al economiei. Dacă în 2007 aveau o cotă de piață de 27%, după declanșarea crizei au ajuns la aproape 30%, dar în momentul în care ecnomia franceză a început să își revină, vânzările lor au început sa scadă.

Marea problemă a produselor marcă proprie este că nu reușesc să își fidelizeze consumatorii la fel de bine ca mărcile consacrate, care au în spate mașinării de marketing foarte bine puse la punct.

Iar în România, reducerea TVA la alimente, în vara anului trecut, a eliminat avantajul marcilor proprii: prețul. Cu o taxă pe valoare adăugată mai mică, produsele cu mărci consacrate au devenit mai accesibile pentru cumpărători.

Nu există, deocamdată, statistici privin impactul pe care l-a adus reducera TVA în lupta dintre brandurile private și cele tradiționale. Însă în ultima perioadă, unele lanțuri comerciale au demarat campanii în care își promovează produsele proprii, ceea ce poate fi un semn.

Dar promovarea produselor înseamnă cheltuieli de markering care, la un moment dat, s-ar putea simți și în prețul lor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri