BUSINESS CLUB. OTP cumpără Millenium România 

Data publicării:
Millenium

Obiectul tranzacției este portofoliul de clienți. După preluare, aceștia vor fi transferați la OTP, iar sucursalele, cele care nu sunt redundante cu cele proprii, vor fi rebranduite. Împrumuturile acordate de Millenium în România se ridicau la finele anului trecut la aproape 500 de milioane de euro.

Iar portofoliul este destul de curat. Rata creditelor neperformante este de circa 12%, în condițiile în care la BCR cota e de 30%. Doar credite de 60 de milioane de euro au întârzieri de peste trei luni.

Banca avea și depozite de 365 de milioane de euro. Anul trecut și-a redus pierderile la sub şase milioane de euro, de trei ori mai mici decât în 2012.

Conform unor surse citate de Ziarul Financiar, tranzacţia ar acoperi o parte din capitalul propriu al Millennium Bank. În cadrul negocierilor s-a acordat o mare atenție liniei de finanţare primite de banca mamă din portugalia, de 150 mililioane de euro. Aceasta ar trebui rambursată.

Millenium termină aventură românească după șapte ani. A fost printre finalistele de la privatizarea BCR, a pierdut, iar mai apoi a decis să o ia de la zero cu construcția unei rețele proprii în 2007. A venit însă la spartul târgului pentru că a început criza. Poate aceasta este explicația pentru cota redusă de neperformante. Nu a avut timp să dea discreționar credite.

OTP Bank a încercat în ultimii ani să se exindă prin achiziții. A fost în negocieri avansate cu Royal Bank of Scotland pentru preluare protofoliului de clienți, însă nu s-au înțeles la preț. În final clienții RBS a ajuns la Unicredit.

După preluarea Millenium, OTP va atinge o cotă de piață de circa 2%. Încă este o bancă de dimensiuni reduse, chiar dacă e prezentă de la începutul anilor 2000. Ungurii și-au făcut intrarea prin preluare Robank. Aceasta era înființată de grupul Bali, o casă de comerț care a făcut carieră în anii 90 prin căpușarea SIDEX. În spatele Bali erau generalul Victor Atanasie Stănculescu și tatăl lui Bogdan Drăgoi, fost ministru de finanțe și actual consilier prezidențial.

Sistemul bancar românesc, lovit puternic de creditele neperformante, traversează o perioadă de consolidiare. Nume mari precum Citi, RBS au ieșit din piața, însă tranzacții se înmulțesc la nivelul jucătorilor mici. Una dintre viitoarele tranzacții va implica cel mai probabil Banca Carpatica, deținută de Ilie Carabulea. Aceasta are drepturile de vot suspendate din cauza dosarelor penasle în care este implicat, iar managerii băncii căută un partener cu forță financiară care să ajute Carpatica.

Potrivit experților în următorii cinci ani un sfert dintre băncile prezente vor dispărea din piață în ruma achizițiilor și fuziunilor. Din 40 vor mai rămâne în jur de 30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri