BUSINESS CLUB. Prea puţini bani murdari în PIB

Data publicării:
bani euro

În România, procentul banilor proveniţi din activităţi ilegale este de patru ori mai mic decât cel al Marii Britanii. 0,2% din PIB înseamnă mai puţin de 300 de milioane de euro. Asta înseamnă doar câteva transporturi de alcool şi tutun. Cifrele acestea ne arată fie că infracţionalitatea este mult mai scăzută în România, fie că INS îşi face calculele greşit. De fapt, există ceva suspect în calcule de la bun început.

Când au anunţat prima oară că prostituţia, contrabanda de mărfuri sau traficul de droguri vor fi incluse în PIB, statisticienii estimau un impact de aproximativ 1,5 miliarde de euro. O sumă relativ mică, având în vedere că doar contrabanda cu ţigări este estimată undeva la 600 de milioane de euro. În România, însă, nu se face doar contrabandă cu ţigări. Multe mărfuri ajung ilegal, inclusiv arme.

Pe de o parte poate fi vorba de creşterea cifrelor în timp, ca să rezulte o creştere economi, deoarece toate aceste nebunii incluse în PIB se fac pe bază de estimari. Şi atunci apare brusc creştere economică.

Sau poate fi vorba de a ne da curaţi ca să nu apară presiuni de a reduce economia neagră şi atunci lucruile pot merge aşa cum s-a stabilit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri