BUSINESS CLUB. Reducerea CAS cu 5% ar ajuta în primul rând companiile care plătesc salarii mari

Data publicării:
angajati-2

În România, taxele pe muncă sunt prea mari, spun atât patronii, cât şi Ministrul de Finanţe Ioana Petrescu. Ca să îi acorde unui angajat salariul mediu pe economie de 1.625 de lei, o firmă trebuie să achite taxe de 640 de lei.

Dacă va reuşi să facă rost de bani din alte surse, Guvernul ar putea reduce din vară aceaste contribuţii cu 5 procente, ceea ce ar reduce la 525 de lei taxele plătite de un angajat remunerat cu salariul mediu net pe economie.

Aşadar, banii care ar rămâne la dispoziţia companiilor nu ar fi foarte mulţi. Reducerea contribuţiilor ar ajuta înainte de toate companiile care au mulţi angajaţi cu salarii mari. Totuşi, patronii spun că orice reducere de taxe este binevenită.

Au spus de atâta timp că reduc CAS cu cinci procente, care înseamnă, la 40 de persoane, o sumă de bani care se poate reinvesti sau se pot face alte lucruri cu ei și ar fi un ajutor nemaipomenit”, spune un angajator, Mihai Borceanu.

Ministrul de finanțe, Ioana Petrescu, este chiar mai optimistă decât patronii. A declarat de curând că reducerea CAS va încuraja companiile să renunțe la munca la negru și să le facă angajaților cărți de muncă. Dan Matei Agathon crede însă că o astfel de măsură va avea un impact mare doar daca va fi însoțită și de alte măsuri de relaxare fiscală.

Sunt 378 de taxe și parataxe, fiscale și parafisacle, pentru că și cele parafiscale tot românii le plătesc, fie firmele, fie cetățenii, deci e o avalanșă de taxe”, spune reprezentantul Confederației Patronatelor.

Comisia Națională de Prognoză estimează că numai reducerea CAS cu cinci procente ar putea lăsa în economie 0,5% din PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri