BUSINESS CLUB. Whirlpool preia Indesit

Data publicării:
indesitt

La aproape 30 de ani de la înfiinţare, Indesit va ieşi se sub controlul familiei italiene Merloni. Americanii de la Whirlpool vor cumpăra 60% din acţiunile Indesit, direct de la membrii familiei și de la un fond, Finendo, deținut tot de aceștia. Cei trei Merloni vor mai avea cu circa 10% din acțiuni după tranzacție.

Însă pentru Whirlpool, factura ar putea crește dincolo de miliardul anunțat. Va avea 60% din acțiuni, 67% din drepturile de vot și potrivit legislației italiene este obligată să facă ofertă publică de preluare a acțiuilor de pe bursă, 30%.

La valoarea tranzacției actuale ar însemna că ar mai fi o cheltuială de jumătate de miliard de dolari.

Prin preluarea Indesit, Whirlpool vrea să îşi consolideze poziţia pe piaţa europeană. Iar vechii proprietari scapă de grija Indesit. Încă din noiembrie anul trecut căutau cumpărători. La ușa lor au băut suedezii de la Electorlux și chinezii de la Sichuan Chag Hong.

Preluarea companiei italiene de către Whirlpool cu un miliard de dolari va fi una dintre cele mai mari tranzacţii din industria electrocasnicelor. Însă departe de recdordul deținut tot de Whirlpool. În 2006, grupul american a dat nu mai puţin de 2,6 miliarde de dolari pe maşinile de spălat Maytag.

În 1975, Vittorio Merloni, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Italia a înfiinţat o fabrică de electrocasnice care îi purta numele. Au urmat peste două decenii de extindere agresivă în Europa prin preluarea altor producători de frigidere sau maşini de spălat.

În 1987, una dintre companiile preluate de Merloni a fost Indesit, care a devenit cea mai populară marcă a grupului. Atât de populară încât, în 2005, întregul grup Merloni a fost redenumit Indesit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri