Camera ascunsă. Listarea Electrica la bursă începe cu stângul

Data publicării:
electrica sigla

Orice persoană poate să cumpere, până la 25 iunie, acţiuni la compania de stat Electrica. Persoanele fizice pot achiziţiona minimum 250 de acțiuni, a căror valoare este de aproximativ 3.300 de lei. Tranzacţiile se fac la sediile BRD, Raiffeisen, de la casele de brokeraj Swiss Capital sau prin brokerii autorizaţi.

În prima zi, funcţionarii nu ştiau mare lucru despre cum pot clienţii să cumpere acţiuni, după cum arată un reportaj Digi24 filmat cu camera ascunsă:

Discuție reporter – funcționar bancar:

„ - Să vindeţi acţiuni?

- Nu, să cumpăr, să cumpăr!

- Da, da, da...vineri cred că am primit o informare.

- Mă interesează practic cum pot face. Adică vin cu banii, se face transfer bancar? Mă anunţă banca dacă s-a făcut suprasubscriere sau nu?

- Să-mi opresc un număr de telefon ca să vedem exact..să citim şi noi un pic, să mai punem nişte întrebări ca să vedem exact!”

La o altă sucursală, sistemul electronic a căzut victimă excesului de informaţii.

„- Ăştia văd că nu găsesc şi fac aici discuţii!

- Nu merge sistemul sau ce?

- Aaaaa...puţin aplicaţia respectivă. Până ne logăm... deocamdată nu ne dă voie să intrăm pe ea!

Sunteţi primul client, oricum!

- Sunt primul client?

- Da!”

Am suplimentat resursele IT şi s-a rezolvat. Acum nu mai e nicio problemă. Era o problemă de transfer a informaţiilor”, a declarat ulterior Mirela Ionescu, director general la banca de investiții.

Pentru bănci, avocaţi şi companiile de consultanţă care se ocupă de listarea Electrica, statul va plăti comisioane de până la 3 procente din valoarea acţiunilor, aproape 15 milioane de euro. Valoare pe care ministrul Energiei se fereşte să o confirme.

Este un comision confidenţial. Variază în funcţie de performanţa care va fi inregistrată la listare”, a spus Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

În prima zi, peste 3.500 de persoane fizice au cumpărat acţiuni.

Cei interesaţi trebuie să ştie că plata se face doar prin transfer bancar din contul personal, nu şi în numerar. Compania va fi listată la Bursă începând din 3 iulie, dată după care vânzarea sau cumpărarea acţiuni se va face doar prin intermediul brokerilor autorizaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri