Care sunt facultăţile care oferă absolvenţilor de facultate perspectivele celor mai mari salarii

Data publicării:
pix student

La finalul studiilor un tânar are nevoie de un salariu decent ca sa ia viaţa în piept, pe propriile picioare. Însă un studiu realizat de APT Group arată că unele diplome le pot aduce absolvenţilor un salariu mai mult decât decent. În mod surprinzător, pe primul loc în top este o specializare mai puţin populară. Cea de geodezie. Un absolvent al acestei facultaţi poate câştiga 1.000 de euro pe lună, daca prinde un loc de inginer pentru prospecţiuni sau pentru cadastru. La facultatea de Geodezie, studenţii învaţă, printre altele, să facă măsurători topografice şi hărţi.

Tot 1.000 de euro pe lună în primul an la serviciu poate să câştige şi un absolvent de Electronică şi Telecomunicaţii. După studii poate ocupa un post de inginer telecom, care se ocupă cu întreţinerea reţelelor de comunicaţii.

Bine plătiţi sunt şi inginerii electrotehnişti şi energeticieni, funcţie ce poate fi ocupată după patru ani pe băncile Facultăţii de Inginerie Electrică. La finalul studiilor, absolventul se poate aştepta la un salariu de 800 de euro pe lună dacă reuşeşte să se angajeze la o companie energetică mare, fie ea şi una de stat.

Totuşi, nu trebuie să urmezi neapărat o facultate tehnică pentru un salariu mare. Absolvenţii de medicină dentară pot câştiga un salariu de 750 de euro pe lună. Însă studiile de bază se întind pe şase ani, la finalul cărora absolventul trebuie să încerce să câştige încrederea pacienţilor. Pentru că puţini sunt dispuşi să se lase pe mâna unui dentist începator.

O altă specializare ce ar putea fi una de viitor este cea de Inginerie a Petrolului şi Gazelor. Rezervele descoperite în Marea Neagră, precum şi resursele de gaze de şist ar putea aduce oportunităţi mari de angajare pentru inginerii petrolişti. Imediat după absolvire, salariul nu este uriaş, 500 de euro pe lună. Însă evoluţia remuneraţiei este spectaculoasă. Dacă demonstrează că se descurcă, un inginer petrolist poate ajunge să câştige 2.500 de euro pe luna după doar câţiva ani de experienţă.

Cu atâtea viitoare exploatări ale resurselor naturale, probabil că va fi şi cerere de ingineri de mediu. La fel ca inginerii petrolişti, absolvenţii Facultăţii de Ecologie şi Protecţia Mediului pot câştiga 500 de euro pe lună încă din primul an la serviciu.

Pentru tinerii din mediul rural, o opţiune ar putea fi agricultura. Însa nu orice agricultură. Cea de performanţă. Un absolvent al facultăţii de Inginerie Economică în Agricultură poate câştiga imediat după studii 450 de euro pe lună dacă ajunge să lucreze într-o ferma mare. Iar dupa câţiva ani, salariul i se poate dubla. Însă viitorul acestei slujbe depinde de evoluţia agriculturii româneşti. Pentru că, în momentul de faţă, ţara noastă nu îşi exploatează întregul potenţial agrar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri