Care sunt județele în care economia a crescut cel mai mult

Data publicării:
bani lei salarii 50

Judeţele Braşov, Cluj şi Ilfov, printre cele mai dezvoltate din România, au înregistrat anul trecut cel mai mare ritm de creştere economică la nivel naţional, de 5,7%, în timp ce judeţele Teleorman, Ialomiţa şi Sălaj, cu un nivel modest de dezvoltare, au încheiat anul cu scăderi ale produsului intern brut (PIB) comparativ cu 2014, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională a Prognoză (CNP), informează News.ro.

Ceeșe trei județe cu cea mai mare creștere economică au fost urmate de Gorj, cu o creştere a PIB de 5,4% în 2015, Dolj, Vâlcea (ambele cu 5,2%) şi Galaţi (5,1%).

Acestea au fost singurele judeţe în care creşterea economică a depăşit 5% anul trecut, potrivit datelor disponibile în prezent. În Bucureşti, economia a crescut anul trecut cu 4,6%, peste media la nivel naţional.

Județe în care economia a făcut un pas înapoi. La polul opus, în trei judeţe din ţară s-a înregistrat o scădere a PIB în 2015 comparativ cu anul precedent. În Teleorman, economia a scăzut anul trecut cu 2,1%, în timp ce în judeţele Ialomiţa şi Sălaj s-a înregistrat o reducere a PIB cu 0,7%. 

În judeţele Mehedinţi, Brăila, Constanţa şi Prahova s-a înregistrat anul trecut un avans modest al PIB, cuprins între 0,8 şi 1%. 

Diferențele în evoluția PIB, cauza discrepanțelor. În urma evoluţiilor din 2015, diferenţele dintre judeţele bogate şi cele sărace au crescut, cu câteva excepţii. Cele mai dezvoltate zone din ţară erau, anul trecut, Capitala, cun un nivel al PIB/locuitor de 20.873 euro, şi judeţele Constanţa (11.212 euro/locuitor), Timiş (10.601 euro/locuitor), Cluj (10.253 euro/locuitor), Ilfov (10.148 euro/locuitor) şi Braşov (9.918 euro/locuitor).

Cele mai puţin dezvoltate judeţe din România sunt Vaslui, cu un nivel al PIB de 3.676 euro/locuitor în 2015, Giurgiu (4.095 euro/locuitor), Botoşani (4.215 euro/locuitor), Mehedinţi (4.328 euro/locuitor) şi Teleorman (4.341 euro/locuitor).

Așteptări.Pentru 2016, CNP anticipează diferenţe mai mici între ratele de creştere economică din diferitele regiuni. Astfel, cel mai modest avans, de 3,9%, ar urma să fie înregistrat în Bucureşti, în timp ce judeţul Călăraşi va avea cea mai mare creştere a PIB, de 4,9%.

Pentru întreaga economie, Comisia Naţională de Prognoză estimează un avans de 4,2% în 2015. 

Economia românească a înregistrat, în ansamblu, o creştere de 3,7% în 2015, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul Naţional de Statistic (INS). Produsul intern brut al României a fost anul trecut de circa 160 de miliarde de euro, ceea ce corespunde unui nivel de 8.000 euro/locuuitor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea văruiește copacii, soțul ei...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Brian Cox critică performanța lui Joaquin Phoenix în filmul „Napoleon”: „Aș fi interpretat acel rol mult mai...