Cât de importante sunt multinaţionalele pentru bugetul României

Data actualizării: Data publicării:
euro bancnote teancuri bani crop

S-a vorbit în aceste zile foarte mult şi despre multinaţionale. Au fost blamate de unii politicieni şi chiar acuzate de implicare în protestele de stradă. Pe de altă parte, investiţiile acestor firme străine la noi sunt consistente. Cu atât mai mult cu cât cele făcute direct de stat lipsesc sau sunt prea mici.

În România, multinaţionalele înseamnă cel puţin jumătate din economie şi asigură un sfert din piaţa muncii.

În cifre, România numără aproximativ 30.000 de multinaţionale. Reprezintă puţin peste 6% din totalul de firme active, dar au o pondere mare în economie. Un exemplu: 96 din primii 100 de exportatori la nivel naţional sunt companii cu un capital majoritar străin.

Ei sunt şi cei care trimit bani mulţi în România. Anul trecut, investiţiile străine directe au depăşit patru miliarde de euro. Datele vin de la Banca Naţională şi nivelul de anul trecut este cel mai mare din ultimii opt ani. E la jumătate faţă de 2008, dar atunci, investiţiile masive direcţionate în mare parte spre consum au dus către criza economică.

Banii trimişi anul trecut în ţară au însemnat în proporţie de peste 80% participaţii la capital. Apoi, investiţiile străine directe au acoperit aproape integral deficitul de cont curent al României. Că să înţelegem şi mai bine importanţa acestor bani, trebuie să corelăm cifrele cu avansul economic al României.

2008 a fost an de vârf, cu aproape 9,5 miliarde euro investiţii străine şi cu un avans al PIB-ului de 8,5%. Apoi în 2010, anul în care investiţiile abia au trecut de 2 miliarde de euro, creşterea a fost negativă: -0,8%. Anul trecut, peste patru miliarde de euro au ajuns în economia românească, iar creşterea economică după primele 11 luni indica un avans de 4,9%.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri