Cât de ușor vă găsiți alt loc de muncă dacă ajungeți șomer

Data publicării:
somer cauta loc munca 1

Analiza Eurostat a luat în calcul procentajul persoanelor care erau șomere în al treilea trimestru al anului trecut și care s-au găsit în aceeași poziție și în trimestrul următor. În România, în perioada iulie-decembrie 2015 doar 7,7% dintre șomeri au reușit să se angajeze în condițiile în care media UE a fost de 17,7% iar în Islanda procentajul a fost de 44,1% (Bulgaria 8%, Ungaria 17,8%, Polonia 14%).

Singura țară clasată mai prost decât România a fost Grecia unde doar 4% dintre șomeri s-au putut angaja în următorul trimestru. Față de România Grecia a fost însă mult mai serios lovită de criza economică.

Cifrele confirmă faptul că în România creșterea economică invocată nu are legătură cu sectorul productiv, ci mai degrabă cu sectorul de consum și că aceste creșteri sunt conjuncturale, cauzate de măsuri de relaxare precum micșorarea cotei de TVA. Potrivit statisticii, 73% dintre cei luați în calcul erau șomeri și în trimestrul IV din 2015, iar restul se găseau în inactivitate.

Potrivit aceleași cercetări, situația s-a ameliorat în 2015 față de 2014. Anul trecut, în perioada luată în calcul numărul persoanelor care s-au angajat a fost cu 5,9% mai mare decât în 2014, în timp ce numărul celor care au continuat să fie șomeri a scăzut cu 3,3%. Din acest punct de vedere mediile UE au fost de 1,5% și -2,8%. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri