CBRE: Rata de neocupare a clădirilor de birouri,  cel mai mic nivel din ultimii nouă ani

Data publicării:
logo-wall-tn-copy-full

Rata de neocupare în clădirile de birouri din Bucureşti a atins cel mai mic nivel din ultimii nouă ani, respectiv 9,5%, pe fondul numărului limitat de proiecte livrate şi a creşterii cererii, potrivit unui raport publicat miercuri de compania de consultanţă imobiliară CBRE.

Astfel, rata de neocupare pentru spaţii de birouri de clasa A este de 7,1%, iar pentru cladirile de clasa B este de 11,4%. Cele mai mici rate de neocupare sunt in zona de Vest (4,6%) şi Nord (6,6%). Potrivit specialiştilor CBRE, scădere ratei de neocupare fost generată de numărul limitat de proiecte livrate si de cresterea cererii de spaţii de birouri, potrivit News.ro.

Datele CBRE mai arată că cererea netă de spaţii de birouri (cererea totală din care sunt excluse renegocierile) a reprezentat 54% din cererea totală în primele trei luni ale anului, perioadă în care s-au tranzacţionat 94.000 mp, respectiv 23% din suprafaţa totală închiriată în 2016.

”Estimările CBRE indică faptul că, până la sfârşitul anului se vor mai livra aproximativ 140.000 mp. Cele mai multe tranzacţii din acest trimestru s-au realizat în zonele Nord şi Pipera, peste 69.000 mp iar 64% din cererea totală a fost tranzacţionată în clădiri de clasa A”, se arată în raport.

În primul trimestru al anului s-au livrat două proiecte de birouri de tip boutique cu o suprafaţă totală de 11.600 mp. Raportul CBRE mai arată că 20% din suprafaţa în construcţie estimată peste acest an şi pentru 2018 este în zona de centru a Capitalei. Cel mai mare proiect din zona de centru este Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint. Până la sfârşitul anului 2018, urmează să se mai livreze proiectele Day Tower si Unirii View.

Chiria prime pentru spaţii de birouri în Bucureşti a rămas constantă la nivelul de 18,5 euro/ mp, mai indică cifrele prelucrate de CBRE. Stocul modern de spaţii de birouri este estimat la 2,65 milioane mp, din care 44% sunt spaţii de birouri de clasa A. Estimarile CBRE sunt că anul viitor se vor mai livra aproximativ 300.000 mp.

Dezvoltatorii imobiliari ar putea livra în 2017 circa 300.000 de metri pătraţi (mp) de spaţii de birouri în România, în scădere cu 14% faţă de stocul-record de 350.000 mp finalizat în 2016, arată datele colectate anul trecut de News.ro de la companiile de consultanţă imobiliară JLL, DTZ Echinox şi CBRE. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri