CE a redus semnificativ prognoza de creştere economică a României în acest an, de la 2,8% la 2%

Data publicării:
comisia europeana ec europa eu 1 1

FOTO: ec.europa.eu  

În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creştere economică de 2,5% pentru acest an, scrie Mediafax.

"Ritmul creşterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumătate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost sprijinită de consumul privat şi exporturile nete, în timp ce investiţiile au continuat să contribuie negativ la creşterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%", se arată în raportul Comisiei publicat luni.

Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.

Economia locală va fi sprijinită anul viitor de consumul privat, care îşi va continua expansiunea, pe fondul avansului salariilor, al inflaţiei scăzute şi al dobânzilor bancare în scădere, potrivit raportului.

De asemenea, creditarea este estimată să îşi revină uşor în 2015, după doi ani de scădere, ca urmare a creşterii numărului de împrumuturi în monedă locală, a înlesnirii condiţiilor de creditare şi a încetinirii procesului de dezintermediere bancară.

Contribuţia pozitivă a exporturilor este estimată să scadă în a doua jumătate a anului 2014 şi să devină negativă în 2015-2016, din cauza creşterii importurilor într-un ritm mai alert faţă de exporturi, se arată în raportul Comisiei, care notează că exporturile îşi vor continua avansul, în ciuda slabei activităţi din zona euro.

Pentru 2016, Comisia anticipează o creştere economică în România de 2,8%.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri