Câți români au salariul minim pe economie

Data actualizării: Data publicării:
salariu

Un grup de experţi trebuie să analizeze majorarea salariului minim au afirmat luni oficiali ai Academiei Române în cadrul unei dezbateri dedicate acestui subiect.

Majorarea salariului minim în România trebuie făcută după consultarea unui grup de experţi în piaţa muncii din care să facă parte reprezentanţi ai mediului academic, ai instituţiilor specializate, dar şi din cadrul Institutului Naţional de Statistică (INS) şi Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), a declarat, luni, Valentina Vasile, cercetător ştiinţific în cadrul Academiei Române, informează Agerpres.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat luni o conferință pe tema salariului minim.În cadrul acesteia a fost lansat un studiu privind definirea unui mecanism de stabilire a salariului minim în România, studiu realizat de experţi din Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS), Academia Română, Academia de Studii Economice şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Potrivit managerului de proiect, Mădălina Popescu, cercetător ştiinţific în cadrul INCSMPS, există în România 1,3 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim, adică aproape un sfert din total. 

Studiul a plecat de la analiza practicilor din alte ţări europene privind un mecanism de stabilire a salariului minim, care au fost apoi aplicate la particularităţile româneşti.

În ceea ce priveşte criteriile de stabilire a salariului minim, Daniel Pele, conferenţiar universitar în cadrul ASE, a enumerat criterii sociale, precum nivelul general al salariilor şi standardele de viaţă, dar şi criterii economice, precum nivelul general al preţurilor, productivitate, PIB per capita, competitivitate, activitatea economică, a întreprinderilor şi altele, pentru a creiona un nivel optim al salariului mediu.

Prezent la conferinţă, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a spus că România are nevoie de un mecanism independent de stabilire a salariului minim, în condiţiile în care, în prezent, acest indicator a devenit un instrument politic.

"Salariul minim este un mecanism de control. Clasa politică se simte confortabil cu acest stil autoritar, de a folosi masa de alegători după bunul plac. Am ratat momentul introducerii unui astfel de mecanism anul trecut, am propus acest lucru în martie, când aveam un Guvern de tehnocraţi. Astăzi avem deja un Guvern politic care deja a comunicat Comisiei în scris că nu este interesat de aşa ceva", a spus Costin. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri