Ce pericole a identificat FMI pentru economia românească

Data publicării:
fmi sigla

Principalele riscuri la adresa perspectivei sunt incertitudinile electorale și cele externe, arată experții FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor cu România în baza Articolului IV din Statutul FMI, potrivit unui comunicat publicat miercuri pe pagina de Internet a instituției financiare internaționale, informează Agerpres.

"Pe partea internă, măsurile populiste într-un an electoral ar putea afecta în mod negativ încrederea și descuraja investițiile. Pe partea externă, o deteriorare a percepției de risc privind piețele emergente ar putea declanșa ieșiri de capital, deprecierea monedei și o creștere a raportului dintre datoria externă și PIB. Menținerea unui nivel adecvat al rezervelor, un regim de schimb flexibil și rezerve fiscale vor fi cruciale pentru reducerea riscurilor", se arată în comunicatul FMI.

Comitetul Director al FMI se declară îngrijorat de recentele măsuri de relaxare fiscală prociclică, de modificările legislative din sectorul financiar care ar putea afecta în mod negativ stabilitatea financiară precum și de încetinirea reformelor structurale.

"Având în vedere relaxarea fiscală semnificativă adoptată în ultimul an, este crucial ca politica fiscală să fie ancorată pe o traiectorie credibilă de reducere a datoriei pe termen lung. Anularea reducerilor de taxe preconizate sau amânarea lor până la identificarea măsurilor compensatorii vor ajuta la îndeplinirea acestor obiective", susține FMI.

De asemenea, comitetul director cere intensificarea eforturilor pentru întărirea guvernanței la companiile de stat și îmbunătățirea utilizării fondurilor europene. "Va fi de asemenea important ca politicile în domeniul salariilor în sectorul public și salariului minim să țină cont de spațiul fiscal, creșterea productivității și chestiunile care țin de competitivitate", se arată în document.

Comitetul director consideră că înăsprirea politicii monetare este adecvată având în vedere prognozele actuale de inflație și recomandă autorităților să înceapă să reducă decalajul dintre dobânzile de pe piață și dobânda de politică monetară, să absoarbă lichiditate de pe piață și să îngusteze și mai mult coridorul de dobândă.

Comitetul director salută progresele realizate în consolidarea sectorului financiar, în special reducerea nivelului creditelor neperformante dar totodată avertizează că măsurile destinate sprijinirii debitorilor ar putea submina stabilitatea financiară, predictibilitatea justiției și creșterea creditului. "Comitetul director cere autorităților române să reconsidere măsurile adoptate recent și să introducă garanții adecvate", se arată în comunicatul FMI.

Misiunea FMI a realizat evaluarea anuală a economiei românești în luna martie a acestui an, la București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri