Cea mai mare listare a Chinei la NYSE. Alibaba bagă bani în buzunarele comuniștilor de la Beijing

Data publicării:
NYSE

În septembrie, Alibaba, uriașul magazin chinez care vinde mărfuri angro pe internet, va fi listat pe Bursa din New York. În pregătirea ofertei publice inițiale, compania a trebuit să dezvăluie numele marilor acționari, printre care se numară Yahoo și compania japoneză SoftBank, dar și Jack Ma, fondatorul și președintele Alibaba. Compania nu a oferit detalii despre acționarii minoritari care, în ciuda unor participații mici, au o influență uriașă în afacerile Alibaba, pentru că au legatură cu Partidul Comunist de la Beijing.

Potrivit documentelor obținute de New York Times, unul dintre acționarii Alibaba este fondul de investiții Horizon Capital, înființat de Winston Wen, nimeni altul decât fiul fostului premier chinez Wen Jiabao. Un alt acționar este Boyu Capital, un fond de investiții apropiat lui Alvin Jiang, nepotul fostului preoedinte chinez Jiang Zemin.

Iar unii investitori sunt pur și simplu subsidiare ale unor fonduri controlate direct de statul chinez.

Influența comuniștilor chinezi la Alibaba a crescut foarte mult în 2012, când au ajutat compania să răscumpere de la Yahoo acțiuni de peste 7 miliarde de dolari. O parte din aceste acțiuni au ajuns chiar în fondurile de investiții controlate de rudele politicienilor chinezi cu rang înalt. Iar analiști citați de New York Times consideră că, prin acceptarea acestor persoane în acționariat, Alibaba și-a cumparat practic protecția guvernului. Ceea ce înseamnă foarte mult în China.

În schimb, listarea Alibaba în septembrie va îmbogăți și mai mult familiile comuniștilor chinezi. Cum compania este evaluată la 200 de miliarde de dolari, chiar și o participație de 1% îi aduce unui investitor două miliarde de dolari. Însă, statul chinez și rudele politicienilor ar putea avea împreună până la 30% din Alibaba, ceea ce înseamnă o participație de 60 de miliarde de dolari.

Însă relația complicată pe care o are Alibaba cu oficialii de la Beijing i-ar putea îngrijora pe investitorii americani. Deși este protejat de autoritățile din China, gigantul comerțului online nu va fi protejat de o eventuală anchetă americană anticorupție.

Autoritățile din Statele Unite nu văd cu ochi buni relațiile dintre companii și oficialii chinezi. De curând, a fost declanșată o investigație la JP Morgan. Banca este suspectată ca ar fi angajat rude ale politicienilor chinezi ca să aibă o relație bună cu Partidul Comunist de la Beijing.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri